PÄEVAINTERVJUU: Abjalaste ajaloohuvi on ootamatult suur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Abja valla suvepäevad lõppesid ajaloopäevaga mõisas, kus kohalik kultuuritegelane Helju Lehesmets esitles trükisooja raamatut «Abja mõis läbi aegade».

Autor pühendas oma uurimuse Abja esmamainimise 500. aastapäevale.

Helju Lehesmets, Abja valla suvepäevad kestsid neli päeva. Kas viimasele üritusele, uue trükise tutvustamisele ka rahvast jätkus?

Inimesi kogunes ootamatult palju — saja ringis. Ise arvasin, et ehk tuleb kümme-viisteist inimest. Kuidagi me ikka mõisahoone saali, kõrvalruumi ja esikusse ära mahtusime.

Millest see raamat algab?

Dokumendist, mis kinnitab Abie olemasolu 1504. aastal. Leidsin selle Tartust ajalooarhiivist, aga ausalt öeldes andis seda otsida. Sellele järgneb üldine seletus mõisate tekkimisest. Dokumentides leidus ka andmeid mõisast, mille nimi oli Abbalis ja mis oli 1460. aastal Johannes Vinki käes. Kus see asus, pole võimalik kindlaks teha.

Praegune Abja mõis asutati XVI sajandi lõpul. Siis oli selle nimi Abia. Mõisahärrasid oli enne Stackelberge neli.

Mis tähtsus oli Stackelbergidel Abja kandi ajaloos?

Esimene neist, Friedrich-Adolf, oli õel mees, kuid ta suutis kogu keskuse välja ehitada ning ka pargi ja selle ümbruse ilu eest hoolitseda. Tema poeg Georg-Gotthard Stackelberg oli seevastu hea iseloomuga. Ta õpetas rahvale lugemist ja kirjutamist ning tema valitsemise ajal hakati Abja kandis talusid rendile andma ja ostma.

Georgi poeg oli Reinhold-Juhan-Voldemar (Roman), keda rahvas väga austas. Ta asutas Abja kandi esimese, Kaidi kooli, mis pühitseti 7. jaanuaril 1858. Tema naine Henriette külastas kõiki vastsündinuid ja kinkis neile mõisahärra õdede tehtud näputöid.

Reinholdi kohta veel niipaljukest, et talle võeti mängukaaslaseks hilisem kirjanik Karl-August Hindrey. Nad mängisid koos ja sõid ühes lauas. Hindrey mälestustest saab sellest lugeda.

Viimasel Stackelbergil oli palju eesnimesid: Karl-Charles-Adam-Eduard. Aga hüüdnimi oli tal Charles. Mõisate riigistamise järel pukseeris ühisgümnaasium härra majast välja.

Pika peatüki moodustavad Abja mõisas olnud koolid ja teise peatüki mõisa hoonestus — kõik koos fotodega. Seal asus pikka aega veel lastekodu, mis likvideeriti 1992. aastal. Viimane kasutaja oli Abja piirivalvekordon, kes õnneks pani uue katuse ja tänu sellele on maja püsti. Praegu on hoone tühi, kuid seal on ööpäevane valve.

Kui palju aega see raamat teilt nõudis?

Aastaid. Tänu sellele, et juba 1960. aastal töötasin siin ja olen kogu aeg mälestusi üles kirjutanud, oli mul kasutada palju mitmekesist materjali. Käisin veel perest peresse. Abikaasa Paul aitas ja mind toetasid ka paljud teised. Valla juubel andis põhjuse see raamat trükituna välja anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles