Traktor vajus läbi silla jõkke

Hans Väre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktori all purunenud vana puusilda käis eile uudistamas mitu Kõpu valla elanikku.
Traktori all purunenud vana puusilda käis eile uudistamas mitu Kõpu valla elanikku. Foto: Elmo Riig

Pühapäeval juhtus Kõpu vallas surmaga lõppenud liiklusõnnetus, milles vana puusild traktori ja metsaveohaagise all kokku varises.

Politsei andmetel vedas 32-aastane Kalev pühapäeval kella kahe paiku traktoriga MTZ-82 Saardevälja külas lepapalke. Mehega oli kaasas tema kuueaastane kasupoeg Aldo.

Läheduses kala püüdnud kohalik elanik Väino Abel rääkis, et kui traktor oli ühe koorma üle silla ära toonud ja Kõpu jõe teisele kaldale tagasi hakkas sõitma, jäi järsku kõik vaikseks.

Abeli naabruses kalastanud mees arvanud kohe, et traktor kukkus jõkke, ja mehed kiirustasid silla juurde. Nad jõudsid kohale paari minutiga ning siis paistsid kummuli jões olevast traktorist vaid tagumised rattad.

Päästmine võttis 50 minutit

Päästeteenistus sai kalameeste appikutse kell 14.08 ja Kõpus valves olnud päästetöötaja jõudis kohale umbes kolme minutiga. Paraku polnud tal vajalikku varustust ja nii tuli oodata, kuni Viljandist saabuvad tuukrid.

Viljandimaa Päästeteenistuse direktori Jaan Simsi andmetel tõid päästjad kell 14.46 kabiinist välja Kalevi, keda kiirabi tulutult elustada püüdis. 11 minutit hiljem oli ka laps käes ning tema süda õnnestus tööle saada.

Kell 15.40 viis reanimobiil üliraskes seisundis poisi esmalt Viljandi ja sealt edasi Tartu haiglasse. Lapse vanemate soovil tema tervislikku seisundit ei avaldata.

Jaan Simsi teada ei jäänud kabiini õhupatja ning seetõttu oli lapse südame töölesaamine ime.

«Ei oska kindlalt öelda, miks mees kabiinil klaase eest ei löönud ja välja pääseda ei üritanud, kuid ta võis kukkudes obaduse saada, nii et ei jõudnud enam tegutseda,» arutles päästeteenistuse direktor.

Omanikuta sild

Pärast seda, kui inimesed olid jõest välja toodud, tellis päästeteenistus kohale traktori ja kraana, millega vette vajunud traktor ja haagis kaldale tõmmati.

Sims nentis, et vahel sõidab küll mõni auto sillalt alla, kuid tema mäletamist mööda ei ole seni juhtunud, et sõiduk läbi silla jõkke vajuks.

Kõpu valla maakorraldaja Marje Green ei osanud öelda, kellele sild kuulub.

«Selleni viiv teejupike pole kellegi oma ja teisel pool silda tegutseva taluniku maade piir jookseb keset jõge,» rääkis ta. «Minu silmis on sild peremehetu vara.»

Greeni sõnul oli vald silla viletsast seisukorrast teadlik, kuid keegi ei osanud arvata, et sellest võib läbi kukkuda.

«Teisel pool jõge hakkavad talumaad ja et tee niikuinii edasi ei vii, ei olnud arutusel ka sõitmist või masinate kaalu piiravate märkide ülespanekut,» selgitas maakorraldaja.

Kuni 1998. aastani Kõpu vallavanema ametit pidanud Martin Alasi sõnul oli talunik silla kunagi ise ehitanud ja seda ka parandanud. «Aga seda, et need puud nii mädad on, väljast ju ei näe,» nentis ta.

Uus sild oli olemas

Martin Alasi sõnul oli vald 1997. aastal teedevalitsuse abiga muretsenud kaks metallkonstruktsiooniga tsiviilkaitse silda, mis seniajani bensiinijaama juures seisavad.

Üks sildadest oleks läinud Tippu Räksi teele ja teine oli mõeldud just Saardeväljale, et ka sealtkaudu oleks võimalik sõita valla piirimaile jäävasse Kuninga külla.

«Need konstruktsioonid oleksid isegi tanki välja kannatanud — ainult paigaldamise vaev!» leidis Alas. «Oleks vallavalitsus silla kohale pannud, oleks see õnnetus ära jäänud.»

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo tunnistas, et asi jäi pidama raha taha. «Polnud montaažiraha ja üles kerkis ka omandi küsimus. Minu teada pidi talunik silla üles panema omal kulul.»

Kiviloo sõnul on vallas teinegi sild, kust võib läbi kukkuda. Tegemist on sellesama Räksi sillaga, kuhu oli samuti mõeldud metallkonstruktsioon. See jääb aga Soomaa rahvuspargi piiridesse ja sinna ei tohi Kiviloo väitel niisugust silda ehitada. Vallavanem lisas, et Räksi sillal on väljas keelumärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles