Veeteadlane pälvis kõrge aumärgi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president Tarja Halonen andis Viljandimaal elavale teenekale veeteadlasele Harald-Adam Velnerile Soome Valge Roosi I klassi rüütlimärgi. Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Velner võttis aumärgi vastu Soome suursaadikult Jaakko Blombergilt läinud esmaspäeval Tallinnas.

Eelmise aastal 80 aasta juubelit tähistanud professor pälvis kõrge tunnustuse Soome lahe ja Läänemere piirkonna veekogude kaitse ning Soome ja Eesti koostöö edendamise eest veekaitse valdkonnas. Velner on juhatanud Soome ja Eesti ühisuuringuid Läänemerel ning teinud põhjanaabritega koostööd juba üle kolmekümne aasta.

Paistu vallas elav teadlane ütles, et oli meeldivalt üllatunud, kuuldes talle osutatud aust. «Tegelikult on seda koostööd ja neid ühisuuringuid aidanud teha ju terve meeskond Tallinna Tehnikaülikoolist, Tartu Ülikoolist ja Keskonnaministeeriumist,» lausus ta.

1984. aastast oli Velner Läänemere keskkonnakaitse komisjoni HELCOM peasekretär. 1990.-1992. aastani oli ta selle organisatsiooni esimees. Tema juhtimisel rakendati Läänemere reostuskoormuse vähendamise deklaratsioon ning võeti vastu Läänemere keskkonnakaitse ühistegevuse programm.

Harald-Adam Velner on üks keskkonnasõbralike energiaallikate propageerijaid Eestis ning võtnud sõna Viljandi järve tuleviku teemal.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles