Talvisele tantsupeole tuleb külalisi Poolast

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullusel talvisel peol tantsiti Viljandimaa tantse.
Mullusel talvisel peol tantsiti Viljandimaa tantse. Foto: Maarja Möldre

4.-6. veebruarini peetav XII Viljandi talvisel tantsupeol osalevad sadade Eesti rahvatantsijate kõrval poolakad.


Välismaiste tantsurühmade esinemistest Viljandimaa koolides ning rahvamajades on saanud talvise tantsupeo harjumuspärane sissejuhatus. Kui varem on vastu võetud indoneeslasi, bulgaarlasi, kreeklasi, türklasi, soomlasi, lätlasi ja leedulasi, siis tänavu oodatakse külla kõrgelt hinnatud tantsijaid Poolast, teatavad korraldajad.

Tudengite rahvatantsurühm Podlasie jõuab 51-liikmelise delegatsiooniga Viljandisse 1. veebruaril, et pidada siin oma treeninglaagrit. Mitmes teleprogrammis tuntust kogunud ning auhindadega tunnustatud grupp on läbi aastate keskendunud peamiselt Podlasie regiooni folkloorile. Lisaks sellele, et rühm on Poolas ja välismaal läbi teinud 41 turneed, on selle liikmed 18 aastat korraldanud lastele harivaid folklooriüritusi.

Nelja päeva vältel annavad väliskülalised Viljandimaal kümmekond kontserti. Suurem osa neist on mõeldud kooliõpilastele ja õpetajatele.

Talvine tantsupidu avatakse ametlikult neljapäeval, 4. veebruaril kell 19 Viljandi kultuurimajas tantsuõhtuga, millel külaliste kõrval esineb rahvatantsurühm Vabajalg.

Peo tähtsaim päev on laupäev, 6. veebruar, mil pärimusmuusika aidas leiavad aset poola ja ungari tantsude õpitoad ning Eesti rahvatantsijate kontsert. Kell 15 süütab maavanem aida ees peotule, mis kantakse ronkäigust saadetuna läbi südalinna Vabaduse platsile, kus peetakse sadade rahvatantsijate osavõtul ja tuntud tantsupedagoogi Märt Agu juhatusel maha traditsiooniline ühistantsimine.

Peo peakorraldaja Vaike Rajaste sõnul on selle aasta repertuaaris tähelepanu pööratud sõõr- ja voortantsudele, aga ka valssidele ning ringi- ja paaritantsudele.

Peo otsad võetakse kokku ühistantsimisele järgneva simmaniga pärimusmuusika aidas.

Viljandi talvine tantsupidu on omasuguste seas Eesti vanim ja suurim. Traditsioon sai alguse 1998. aastal võistutantsimisest ümber Viljandi kultuurimaja kvartali. Nüüdseks on sellest kujunenud rahvusvaheline üritus, millest on vahetult osa võtnud kuni 700 tantsijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles