Pensionärid ajagu tulud ja kulud ritta

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension.
Pension. Foto: Elmo Riig

Pensionäri tulumaksuvaba tulu on ka sel aastal maksimaalselt 5250 krooni kuus.

Tulumaksuseaduse järgi on riikliku pensioni maksuvaba tulu 36 000 krooni aastas ehk 3000 krooni kuus. Järelikult tulumaksustatakse see osa pensionist, mis ületab 3000 krooni kuus.

Samal ajal on nii töötaval kui mittetöötaval pensionäril õigus ka üldisele maksuvabale tulule, mis on 27 000 krooni aastas ehk 2250 krooni kuus. Seega võib pensionär saada maksuvabalt kokku 5250 krooni kuus.

Üldise maksuvaba tulu (2250 krooni) arvesse võtmiseks peavad need pensionärid, kes tööl ei käi, esitama elukoha pensioniametile avalduse. Selles (blankett on saadaval ka www.ensib.ee) peavad kindlasti olema märgitud avaldaja nimi, isikukood, elukoht ning kuu ja aasta, millest alates soovitakse maksuvaba tulu arvestamist.

Allkirjastatud avalduse võib ta saata postiga või viia ise pensioniametisse.

Kord juba avalduse pensioniametile esitanud, ei pea ta iga pensionitõusu järel või uue aasta saabudes uut esitama.

Töötav pensionär peab valima, kas soovib, et lubatud tulumaksuvaba osa arvutataks töötasult või pensionilt, ja esitama avalduse tööandjale või pensioniametile. Mõlemas kohas seda teha ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles