Maavanem kohtus vaimulikega

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilistvere emeriitõpetaja Vello Salum ja maavanem Lembit Kruuse.
Pilistvere emeriitõpetaja Vello Salum ja maavanem Lembit Kruuse. Foto: maavalitsus

Viljandi maavanema Lembit Kruuse esmaspäevasel kohtumisel Viljandimaa vaimulikega oli muu hulgas jutuks omavalitsuste toetus kogudustele kui kultuuriväärtuse hoidjatele.


Maavanem tutvustas kohtumisel osalenud 15 vaimulikule maavalitsuse ülesandeid ning vastas küsimustele. Maavalitsuse teatel oli kahetunnise kokkusaamise jooksul üks enam kõne all olnud valdkond Viljandimaa ja Eesti haldusterritoriaalne jaotus, sealhulgas arutleti kunagise kihelkondliku jaotuse teemal.

Samuti tõdeti kohtumisel, et suur osa vaimulike ajast kulub projektide kirjutamisele, sest omavalitsuste toetused on vähenenud ning märkimisväärne hulk tegevusi on projektipõhised.

Viljandi Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe hinnangul peaksid omavalitsuste juhid endale senisest rohkem aru andma, et suur osa kirikute tegevusest ei ole seotud usulise tegevusega, vaid see on suuresti kutuurimälestiste hoidmise ja haldamise küsimus. «Kirikute ja koguduste kätte on ühtlasi antud suur hulk avalikke hüvesid rahuldada, eeskätt kultuuri ja turismi valdkonnas,» tõdes Salumäe.

Kui tegevustoetus väheneb, ei suuda kirik enam suvel neli kuud järjest uksi huvilistele lahti hoida, sest see pole lihtsalt jõukohane, toodi kohtumisel näide omavalitsuste rahalise toetuse vähenemise mõju kohta.

Mainides koguduste koostööd maavalitsusega, nimetas Eesti kristliku nelipühi kiriku Mõisaküla koguduse pastor Jorma Õigus noortele mõeldud kuritööennetuse laagreid, mida on koos maavalitsusega korraldatud. Veel olid kohtumisel kõne all näiteks kirikuhoonete kui kinnisvara haldamine, suhted omavalitsuste ja omavalitsuste liiduga ja koguduste töö noortega.

Maavanema ja vaimulike kokkusaamisi otsustati jätkata ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles