Peeter Kreitzberg: Koolide jõuga lahutamisest tuleb loobuda

, SDE aseesimees, kultuurikomisjoni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kreitzberg.
Peeter Kreitzberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

SOTSIAALDEMOKRAATLIK Erakond (SDE) toetab uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kinnitamist riigikogus. See eeldab loobumist plaanist lahutada põhikool ja gümnaasium.


Reedel esitas SDE fraktsioon vaidlusaluse kooliseaduse eelnõu kohta parandusettepaneku, mis arvab sellest välja koolide sunniviisilist lahutamist käsitlevad paragrahvid.

Haridus ei talu jõuvõtteid. Põhikooli ja gümnaasiumi eraldamise kohal on kümneid vastuseta küsimusi. Näiteks ei ole teada nii olulise reformi maksumus ega ka sotsiaalmajanduslikud tagajärjed.

Meie eesmärk pole iga hinna eest koole lahutada, vaid tõsta hariduse kvaliteeti ja tagada hariduse kättesaadavus. Põhikoolide ja gümnaasiumide lahkuviimine nõuab palju põhjalikumat ja pikemaajalist ettevalmistust.

Koolivõrku ei tohi korrastada sel moel, et riik pühib käed vastutusest puhtaks ja lükkab kõik kohustused omavalitsuste õlgadele. Muudatused koolivõrgus tuleb teha koos omavalitsusreformiga.

Et muus osas on kõnealune eelnõu mõistlik, tuleb see riigikogus peatselt vastu võtta. Kiiret elluviimist vajavad näiteks koolikohustuse täitmist ja erivajadusega lapsi puudutavad sätted.

KOKKU ESITASID sotsiaaldemokraadid eelnõu kohta 21 muudatusettepanekut. Need kaotavad maakoole laastava omavalitsustevahelise tasaarvelduse, kohustavad riiki eraldama raha õpilastranspordi toetuseks ning sunnivad koole ja omavalitsusi kiiresti reageerima koolikohustuse mittetäitmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles