Kasvab pereõdede vastutus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst.
Perearst. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sellest nädalast jõustus sotsiaalministri määrus, millega suureneb pereõdede roll ja vastutus perearsti praksistes. Lisaks pereõe vastuvõtuaja suurendamisele reguleeritakse laste ennetavaid tervisekontrolle ning uuendatakse perearsti kättesaadavuse nõuded.


Olulisima muudatustena annab määrus pereõdedele senisest rohkem vastustust nii krooniliste haigete kui ägeda tervisehäirega patsientide nõustamisel. Määruse kohaselt määrab pereõde vajaduse korral ravi ja soovitab käsimüügiravimeid oma pädevuse piires.

Üldarstiabi parema kättesaadavuse tagamiseks pikeneb pereõe iseseisva vastuvõtu aeg 5 tunni võrra nädalas. Üldvastutus nimistusse kuuluvate ja teeninduspiirkonnas tervishoiuteenust saada soovivate inimeste tervise eest jääb endiselt perearstile.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on pereõdede vastuvõttude arv perearsti praksises järjest suurenenud, seega on oluline, et pereõdede tegevus saab senisest selgemalt määratletud ja täpsema vastutuse.

«Olukorras, kus Eestis on hea meditsiinisektori koolitustase, on mõistlik, et korraliku väljaõppega pereõed saavad endale senisest suuremad volitused. Kokkuvõttes tähendavad need muudatused paremat ja kiiremat abi patsiendile,» lisas Pevkur.

Teine tähtis muudatus on perearsti vastuvõtule pääsemise ajalise kriteeriumi muutumine. Ägeda tervisehäirega või kroonilise haiguse ägenemisega patsiendile peab perearsti või pereõde vastuvõtu korraldama pöördumise päeval. Teistel juhtudel on ooteaeg kuni viis päeva.

Krooniline haige, kelle terviseseisund on stabiilne, saab koos arsti või õega planeerida oma regulaarset tervisekontrolli või retsepti uuendamist. Tervisetõend, mis ei ole tervishoiuteenuse osutamisega seotud, näiteks juhiloa taotlemisega seotud tervisetõend, tuleb patsiendile väljastada 15 päeva jooksul.

Määrusega kehtestatakse kuni 18-aastaste laste ennetavate tervisekontrollide ajakava koos nende jaotusega arsti ja õe vahel. Laste ennetav tervisekontroll on väga oluline, võimaldades õigel ajal tuvastada laste tervisevead ja diagnoosida arenguhäireid ning korraldada lapsele vajalik abi. Seetõttu viidigi senine soovituslik juhend määrusesse kohustusliku sättena.

Määrusega legaliseeritakse telefoni, e-kirja ja teiste sidevahendite kasutamine patsientide nõustamisel. See muudatus tagab üldarstiabi parema kättesaadavuse perearsti ja pereõe tööajal väljaspool vastuvõtuaega. Muudatusega seoses on sätestatud kohustus ka dokumenteerida selline tervishoiuteenuse osutamine (nõustamine ja soovituste jagamine), mis ei toimu patsiendi ja üldarstiabi osutaja vahetu kontakti teel.

Muudatuste väljatöötamisse olid kaasatud perearstide ning pereõdede esindusorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles