Omanik tutvustab haruldase kogu rikkusi

, Tallinna bibliofiilide klubi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallo Raun oma Suure-Jaani kodu hoovis
Vallo Raun oma Suure-Jaani kodu hoovis Foto: Alo Raun

Teisipäeval 75. sünnipäeva tähistava Vallo Rauna nimi on muutunud juba Eesti bibliofiili sünonüümiks.


Lisaks harulduste kogumisele on Vallo Raun töötanud pikki aastaid viljaka kultuuriajakirjanikuna ning kirjutanud kenakese hulga näidendeid ja kuuldemänge, samuti tähelepanu äratanud lühiromaani «Taave».



Ja ikkagi tuleb tunnistada, et kultuurilukku läheb ta eelkõige bibliofiilina.



Keegi ei tunne Eesti raamatulugu Vallo Raunast paremini ning vaieldamatult on ta Eesti kõige väärtuslikuma erakogu omanik. Kellelgi Eestis pole nii palju uunikume kui temal. Üsna suure osa oma kogu haruldustest on ta nooremas põlves leidnud mahajäetud taludest.



Vallo Raun on tutvustanud Eesti bibliofiilia arengulugu ka kirjasõnas. Seejuures on teda alati iseloomustanud eruditsioon, isiklik ja isikupärane, sageli varjamatult emotsionaalne vaatenurk raamatuloole ning püüe omaenda tegevust mõtestada ja kriitiliselt hinnata.



Vallo Raun on veendunud, et haruldane raamat võib tõelisest raamatusõbrast omaniku erakogus tuua palju rohkem kasu kui kusagil riikliku mäluasutuse hoidlas. Seetõttu pole Vallo Raun oma kogu haruldusi kunagi vaka all hoidnud.



Aastate jooksul on ta teinud neist märkimisväärselt palju näitusi. Praegugi on Viljandi linnaraamatukogus eksponeeritud Vallo Rauna vanade seinakalendrite näitus. Sellele lisandub juubelile pühendatud erinäitus «Eesti esimesi klassikuid», mis avatakse täna.



Sündinud on Vallo Raun Pärnus, kuid üles kasvanud Tallinnas, kus ta lõpetas 1959. aastal Tallinna pedagoogilise instituudi eesti keele ja kirjanduse erialal.



Pikki aastaid töötas ta ajakirjade «Kultuur ja Elu» ning «Teater. Muusika. Kino» toimetuses.



Pöördelistel aegadel sai temast Eesti raamatuühingu esimees. Need olid aastad, mil raamatuühing reorganiseerus, selle egiidi all kirjastati terve hulk faksiimileväljaandeid ning hakati korraldama raamatuoksjoneid.



Kui 1977. aastal loodi Tallinna bibliofiilide klubi, sai Vallo Raunast üks selle aktiivsemaid liikmeid. Tänasel päeval jagab Vallo end oma kahe kodu, Tallinna ja Suure-Jaani vahel ning Tallinnas olles lööb ta alati kaasa meie bibliofiilide klubi üritustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles