Ees seisab veelinnuloendus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kühmnokk-luiged ja laululuik Viljandi järvel.
Kühmnokk-luiged ja laululuik Viljandi järvel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Koos tavapärase kesktalvise veelinnuloendusega leiab sel kuul aset rahvusvaheline luikede loendus.


Seda korraldab organisatsiooni Wetlands International luikede uurimisrühm iga viie aasta järel, et hinnata luikede arvukust ning kaardistada talvituspiirkondi. Eelmine loendus oli 2005. aastal. Siis hinnati meil talvituvat 4000-4500 kühmnokk-luike, 600-650 laululuike ning 10-15 väikeluike.

«Kesktalvise veelinnuloenduse ja seega ka luigeloenduse ajaks on seekord periood 9.-24. jaanuarini, kuid vaatluskäigud palutakse sättida võimalikult lähedale 16. ja 17. jaanuarile, mis on loenduse kesksed päevad. See aitab vältida lindude topeltloendust,» selgitas loenduse koordinaator Leho Luigujõe.

Eesti ornitoloogiaühingu korraldatava loenduse eesmärk on seekord vaatlejatega katta kogu Eesti jäävaba rannik ja sisemaa veekogud. Et luigeliike on lihtne määrata, on nende loendamine jõukohane ka päris algajatele linnusõpradele ja oodatud on kõigi abi.

Loomulikult on kõik oodatud samal ajal osalema ka teiste talvituvate veelindude loendusel. Selleks pole vaja teha muud need kirja panna.

Loendusmaterjalid leiab Eesti ornitoloogiaühingu koduleheküljelt projekti «Kesktalvine veelinnuloendus» alt. Arvesse lähevad kõik jaanuaris tehtud vaatlused.

Möödunud aasta jaanuaris loendati Viljandis 676 talvituvat sinikael-parti, aasta varem 70 ning 2007. aastal 249.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles