Ametikool pakub tasuta täiendusõpet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi ühendatud kutsekeskkool
Viljandi ühendatud kutsekeskkool Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis algavad peagi uued täienduskursused neile, kellel on töö või kes pole töötuna arvel.


Praegu paneb ametikool tasuta kursustele kirja neid, kes soovivad omandada autojuhi ning akende ja uste restaureerija oskusi. Samuti saavad end täiendada ettevõtjad, kes tahavad ise olla raamatupidaja rollis.



Ühendatud kutsekesk­kool on direktor Tarmo Looduse sõnul Eestis üks suuremaid ametiõpetuse andjaid. «Meil omandab oskusi üm­marguselt 800 ja kursustel käib umbes 1000 inimest aastas,» rääkis ta. «Õpetust on võimalik veelgi laiendada.»



Direktori ütlemist mööda täidab kool igapäevase ametiõpetuse kõrval haridus- ja teadusministeeriumi tellimust, kusjuures on arvesse võetud koolitaja pakkumisi ja võimalusi. Loodus pidas mõistlikuks, et töötegijatele võimaldatakse head täiendusõppe võimalust: mida mitmekesisemad on oskused, seda paremini inimestel tööturul läheb.



Vana-Võidus saavad tasuta väljaõpet ka paljud nende hulgast, kellele töötukassa toel uut ametit õpetatakse.



Kutsekeskkooli täiendus- ja ümberõppe osakonna juht Kadri London täpsustas andmeid: mullu õppis kursustel 926 inimest, neist riikliku koolituse tellimusena 457, töötukassa kaudu 273 ja muudel koolitustel 196 inimest.



Tema sõnul on õpetust jagatud koguni mitmekümnel erialal, sealjuures keevitamises, pottsepatöös, sõitjateveos ja veoauto juhtimises, arvuti kasutamises, kokanduses,  raamatupidamises ja tööotsimise oskustes.



Ühtlasi mõtestas Kadri London lahti peatselt algavate avatäidete restaureerimise kursuste sisu: raskelt mõistetavad sõnad ei tähenda muud kui akende ja uste taastamise õpetust. «Riiklikus õppekavas on kirjas: avatäidete restaureerimine,» lisas ta.



«See on väga hea, et töötegijaile pakutakse võimalust teist või kolmandat eriala omandada,» leidis töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan.



«Kogemused on näidanud, et inimest, kel on mitu eriala, ei koondata või leiab ta kergemini uue töö.»



Merit Laane sõnul ei tunta praegu ühelgi erialal töökätest puudust, kuid sellest hoolimata koolitab töötukassa inimesi võimalikku vajadust silmas pidades ja neid, kes ise on võimelised töökoha leidmisele kaasa aitama. Näiteks on õpetatud eesti keelt vene keeles kõnelevatele inimestele, puhastusteenuse pakkumist, plaatimist, keevitamist, müüjatööd ja muid sagedamini oskajaid vajavaid erialasid. Osa õppijaid käib, nagu juba öeldud, Vana-Võidu ametikooli kursustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles