Jahimehed kutsuvad inimesi loomi aitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskits
Metskits Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa jahimehed kutsuvad talupidajaid, metsamehi ja teisi maainimesi metsaasukatele liikumisteid lahti lükkama ja sööta viima.


Viljandimaa jahimeeste liidu tegevjuht Ulvi Lomp ütles, et kõige suuremas ohus on metskitsed, kel on sügavas lumes raske liikuda ja kes ei saa lume alt suupoolist kätte.

Kuigi jahimehed lükkavad usinalt söötmiskohtade juurde viivaid teid lahti, vajaksid nad abi metsateede ja -sihtide lumest puhastamiseks. Samuti paluvad nad talunikel võimaluse korral lükata ristiku- ja orasepõldudele sahaga teed sisse, et loomad kergemini rohuni pääseksid.

«Inimesed saavad kitsi ka lihtsalt lumelabidaga aidata: kohas, kus kitsekesed magamas käivad, tuleks natuke maapinda puhastada, sest lumes magades jäävad loomad kopsupõletikku,» rääkis Lomp.

Jahimehed ootavad talunikelt ka silo, sest sealt saavad metskitsed vedelikku. Lund loomad janukustutuseks ei söö ja vedelikupuudus võib neile hukatuslikuks osutuda.

Metsa söötmiskohtadele tuleks viia ka mahlaseid õunu, peete ja teisigi köögivilju, kuid need tuleks tükeldada, sest hirvlastel lõikehambaid pole.
«Et köögiviljad ei külmuks, tuleks need heinaga katta,» rõhutas tegevjuht.

Ta palub maaomanikelt mõistmist, kui jahimehed kitsedele liikumisteid lükates nende maale sõidavad.

Kõikvõimalike abipakkumistega ja info saamiseks võivad inimesed pöörduda kohaliku jahiseltsi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles