Noored hüppasid rattarada ehitades üle seaduse

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männimäe nõlvale võssa ehitatud massiivsed hüppemäed annavad aimu spordihuviliste põhjalikkusest.
Männimäe nõlvale võssa ehitatud massiivsed hüppemäed annavad aimu spordihuviliste põhjalikkusest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi ekstreemsportlased on kaheksa aastat ehitanud uudishimulike pilkude eest varjatud Männimäe nõlvale rattarada. Hiljuti selle avastanud keskkonnaametnikud on aga asunud uurima, ega ainsagi ametliku loata tegutsejad ole maastikukaitsealal kahju teinud.

Ühe Kreisiraadio sketši järgi hellitavalt Kolga nime saanud downhill’iraja edasine saatus on hägune. Meeleheitel noored on suhtlusportaali Facebook rajanud avatud kommuuni, kus asjade käekäigust teada antakse ning inimestelt toetust palutakse.

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete spetsialisti Jorma Sepa sõnutsi on raekojas raja ehitamisest kuuldud. «Noortega, kes seal tegutsevad, ei ole linnavalitsus kohtunud ning seetõttu ei ole olnud võimalik esitada kellelegi palvet tegevuse lõpetamiseks,» lausus Sepp.

Samas saab internetis kommuuni uudistevoos lugeda rõõmusõnumit, et linnavalitsuse esindajad on nõus noori abistama ning nende kaitseks välja astuma.

Spordihuviliste esindaja Rainer Rätsep enne lõpliku lahenduse selgumist ajalehele kommentaare anda ei soovinud.

Pargi rajajaid oodatakse linnavalitsusse

Facebookis pakuti ühe lahendusena ala ümbernimetamist avalikuks pargiks ning tehti ettepanek korraldada seal heakorratööd.

Jorma Sepa sõnul ei saa kõnealust ala siiski pargiks nimetada. «Pigem soovitaks noortel käituda nagu Viljandi lumepargi või discgolf’iraja puhul: esitada projekt, kus on ära märgitud maa-ala detailne kasutus ning olemas vajalikud kooskõlastused. Seejärel on võimalik anda olukorrale ametlik käik.»

Sepp lisas, et alustuseks peaksid noored linnavalitsusse tulema, et tekkinud olukorda üheskoos arutada.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Nele Saluveeri sõnul olnuks jalgrattaraja ehitamiseks vaja ehitusluba. «Ehitusloa väljastab omavalitsus, praegusel juhul Viljandi linnavalitsus, kes ühtlasi on maaomanik. Et rada jääb Viljandi maastikukaitsealale, oleks pidanud tegevuse kooskõlastama ka keskkonnaametiga,» selgitas spetsialist.

Linnavalitsuse liige Tauno Tuula ütles Sakalale, et on noortega kohtunud ning linnavalitsus alustab peagi keskkonnaametiga läbirääkimisi.

«Piirkonna ametnikuga on räägitud. Ta käis vaatamas, kas ja mil määral on poiste tegevus loodust kahjustanud,» andis Tuula teada ning lisas, et volikogu õiguskomisjoni esimees advokaat Mart Sikut on lubanud vaadata juhtumi juriidilist poolt.

Linnaisad üritavad maandumist pehmendada

«Südames olen sada protsenti seda meelt, et las poisid möllavad. Et aga koht sattus luubi alla, on pahandus majas,» nentis Tauno Tuula. «Minu käsi küll seda keelama ei tõuse ja arvan, et ka mitte linnavalitsusel. Kui keelatakse, on see puhtalt keskkonnaameti rida.»

Tuula on ekstreemspordirada vaatamas käinud ja see jättis talle sümpaatse mulje. «Eks ta natuke sinna kanti teema ole nagu pilvelõhkujaid mööda ronijad. Poisid peavad arvestama, et on oma alaga kusagil piiri peal. Sellisele

rajale on lube saada väga raske, aga kui kõik standarditele vastavaks muuta, kaob põnevus,» arutles Tuula ning lisas, et inimesena ta mõistab noori.

Nele Saluveeri ütlemist mööda maastikule pöördumatuid kahjustusi põhjustatud ei ole, sest raja ehitamisele eelnenud seisukorda on põhimõtteliselt võimalik taastada.

«Oleme seisukohal, et raja likvideerimine ei ole otstarbekas,» sõnas ta. «Selle  seadustamiseks on vaja koostada esmalt projekteerimistingimused ja seejärel projekt, mis ehitusloa väljastamiseks tuleb kooskõlastada keskkonnaametiga. Projektiga tuleb kavandada ka abinõud erosiooni vältimiseks.»

Saluveeri andmeil pole keskkonnaameti inspektorid veendunud, et raja praegune lahendus ei või hiljem tekitada erosiooniohtlikku olukorda.

Tauno Tuula sõnul tegutsevad noored praegu tingimustes, millele ametlikku heakskiitu on keeruline anda. «Samas on kindlasti mõistlikum toetada sellist adrenaliinisõltuvust kui joomist ja laaberdamist,» lisas ta.

RR GoPro from Rainer Rätsep on Vimeo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles