Rajameistrid lihvisid Viljandi järvel jääd

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rajameister Reikko Jents töötas eile järvel jäähalli poordifreesiga, mis jätab endast maha 30 sentimeetri laiuse sileda jälje.
Rajameister Reikko Jents töötas eile järvel jäähalli poordifreesiga, mis jätab endast maha 30 sentimeetri laiuse sileda jälje. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimese Mulgi uisumaratoni rajameistrid lihvisid eile Viljandi järve jääd, kasutades selleks nii betoonilihvijat kui jäähalli poordifreesi.


«Võistlusrajal peaks jää saama täiesti korralikuks,» lausus eile Viljandi rattaklubi president ja pühapäeval toimuva uisumaratoni peakorraldaja Loit Kivistik.



Järvejääle tuleva raja seisukord ongi korraldajate peamine mure, sest külmad ilmad on vaheldunud soojematega ning üha juurde sadanud lume tõttu on jääolud halvemaks muutunud.



Kui algul oli plaanis korraldada võistlus kümnekilomeetrisel ringil, siis nüüd on selle pikkus kahanenud viiele kilomeetrile.



«Veidi enne Kitsaskaela keerab rada tagasi,» nentis Loit Kivistik. Seega kasutatakse võistlusel järve seda osa, mis jääb ranna lähedusse. Huntaugu mäe alt Orikani ulatuv jää on sedavõrd konarlik, et seal pole võimalik võistlust korraldada.



Teisipäeval lihvis kaks rajameistrit maha jää konarusi. Selleks kasutasid nad nii betoonilihvijat kui Viljandi jäähallile kuuluvat väikest freesi. Et mõlema tööriista jõudlus on viiekilomeetrise raja jaoks väike, kulub jää siledaks hõõrumiseks üsna palju aega. Täna hakkavad rajameistrid jäässe tekkinud auke sooja veega täitma.



Loit Kivistiku veendumuse kohaselt saab rada sellisesse seisu, et võistluse korraldamine on võimalik. «Niisugust jääd, nagu tehakse jäähallis, me muidugi tagada ei suuda. Nii et võistlejad peavad olema ettevaatlikud,» lisas ta.



Esimesele Mulgi uisumaratonile ootavad korraldajad 250 inimest. Neist ehk 25—30 stardivad 70 kilomeetri pikkusele sõidule ning ülejäänud läbivad 30 või 10 kilomeetrit.



Et võistlus peetakse algul kavandatust lühemal rajal, soovitavad korraldajad sportlastel olla kaasvõistlejate suhtes tähelepanelik. «Kiiremad peaksid arvestama aeglasematega ja vastupidi,» sõnas Kivistik.



Rattaklubi juhile tegi heameelt ka asjaolu, et tänu järvele rajatud rajale on uisutajate hulk kasvanud.



«Iga päev on uisutamas käinud 100—200 inimest,» lausus ta ning lisas: «Raja eest hoolitsemine on nõudnud küll suurt energiat, aga see on olnud läbitav.»


Võistluspäevaks ennustatakse 5—10 kraadi külma ning jää paksus on järvel ligi 30 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles