Riigikogu esimehe Ene Ergma uusaastatervitus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Head Eestimaa inimesed!


Aasta 2009 on saanud minevikuks. See oli valusate otsuste raske aasta. Tänan kõiki Eesti inimesi mõistva suhtumise eest, mis on andnud Riigikogule ja valitsusele jõudu vähendada riigi kulutusi.

2010. aasta riigieelarve on mahutatud kolmeprotsendilise puudujäägi piiridesse mitte ainult selleks, et täita Euroopa ühisrahale ülemineku tingimusi - sama tähtis on pidurdada riigi võlakoorma kasvu. Eesti maapõues ei leidu kulda ega naftat. Eesti suurim rikkus on inimesed ja nende loodavad väärtused. Meie tulevik sõltub inimestest ja riigist, kes suudavad teha keerulisel ajal õigeid otsuseid.

Järgmise aasta eelarves valmistab mulle head meelt, et tagasime stabiilsed õpetajate palgad, pensionid ja vanemapalga. Teisalt on veel lahendamata ülesandeid tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas ning omavalitsuste töö korraldamises. Olen veendunud, et ainult raha ei lahenda probleeme, mille ees täna seisame, sest vaja on muutusi.
Ka alanud aastal jääb suurimaks probleemiks tööpuudus, isegi siis, kui majandusest hakkavad paistma toibumise märgid. Mida teha? Kasutame seda aega enesetäienduseks, uute võimaluste ja väljakutsete otsimiseks tööturul ja ettevõtluses.

Eesti vajab nutikaid insenere, inimesi, kes suudavad oma peaga mõelda ja oma kätega luua. Noored mõtlevad tulevikule, nad valivad teid, mida mööda elus edasi liikuda. Olen veendunud, et meie edukus sõltub meie noorte arukusest. Sellest, kuidas nende võimed rakenduvad ettevõtetes. Kõrgharidusega töötute hulgas on tehniliste alade esindajaid kõige vähem. Eestlane on alati oma lastele head haridust tahtnud, eeskätt muidugi selleks, et leib laual oleks.

2010. aasta on alanud, see pole eelmisest kergem, kuid on lootusrikkam. Loodame, et leiab leevendust mure töö kaotanud inimeste pärast, sest koos töökohtade kadumisega kipub kaduma ka usk endasse ja seda on kõige raskem taastada. Suurim mure on nende perede pärast, kes vaatamata rahalisele kitsikusele peavad kriisi üle elama. Eesti vajab praegu rohkem kui kunagi varem hoolivust ja tegutsemist selle nimel, et alanud aasta oleks edukam ja rõõmsam.

Head ja edukat uut aastat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles