Kus peeti otsustav, Sakala suurlahing?

, filosoofiadoktor, mittetulundusühingu Muistne Vabadusvõitlus 800 juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitme teise Sakala vanema hulgas langes Madisepäeva lahingus ka väe arvatav üldjuht Lembitu. Temale püstitati Suure-Jaanis ausammas.
Mitme teise Sakala vanema hulgas langes Madisepäeva lahingus ka väe arvatav üldjuht Lembitu. Temale püstitati Suure-Jaanis ausammas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läbi sajandite on sõjapidamisel üks määravaid tegureid olnud lahinguala konkreetne maastikuline situatsioon ehk maapinna koetis. Tänapäeval näitavad nõlvade, lohkude, soode ja kõrgendike vastastikust asetust ja seost maapinna kõrgusarvud ja samakõrgusjooned.

Nüüdisajal arvulise vormi saanuna on need kujunenud omamoodi maapinna üldistava, digitaliseeritud portree põhijoonteks. Järgnev Sakala (Madisepäeva — toimetus) lahingu paiga käsitlus tugineb seni sel eesmärgil kasutamata maapinna reljeefi täppisandmetele ning vaatlusaluse maa-ala nõlvuse iseärasustele.

9000 võitlejat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles