Puidufirma värbas Bulgaariast töölisi

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kapitalile kuuluv puidutööstus Dold on kohalike töötajate nappuse tõttu pidanud palkama inimesi välismaalt. Firma esindaja andmetel jääb Bulgaariast pärit töötajate arv alla kümne.
Saksa kapitalile kuuluv puidutööstus Dold on kohalike töötajate nappuse tõttu pidanud palkama inimesi välismaalt. Firma esindaja andmetel jääb Bulgaariast pärit töötajate arv alla kümne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis asuv puidutööstus Dold on juba kaks nädalat andnud tööd bulgaarlastele, sest pole suutnud kodumaalt endale vajalikke ametimehi leida.

«Eesti tööturult ei ole me inimesi leidnud, see on tõsine probleem,» ütles täielikult Saksa kapitalile kuuluva aktsiaseltsi Dold Puidutööstus finantsjuht Leena Sachsendahl. Ta täpsustas, et ajutisi abitöölisi küll leiaks, aga Eestis napib just kvalifitseeritud tööjõudu.

«Nii nagu bulgaarlased tulevad Eestisse, lähevad eestlased Soome, Rootsi ja Norrasse,» selgitas Sachsendahl. «Bulgaarlaste tööjõud ei ole odavam kui eestlaste oma, aga eestlasi lihtsalt ei ole.»

Töölisi vahendab teine ettevõte

Bulgaarlaste rakendamiseks on Dold sõlminud lepingu tööjõudu vahendava ettevõttega. Selle nime Leena Sachsendahl avaldama ei soostunud. Varasemast ajast töötab Doldis kolm poolakat, kes on Viljandisse elama jäänud, siin kohanenud ja pere loonud.

Sachsendahli sõnul on bulgaarlased firmas 1. septembrist ning töötavad vastavalt firma vajadustele. «Täna on neid viis, homme seitse, ülehomme võib-olla üks,» kirjeldas Sachsendahl töökorda.

Viljandi suurima ettevõtte, aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks juhatuse esimehe Rain Hüva jutu järgi nende ettevõtte Viljandi esinduses välismaalasi töötanud ei ole. «Eks ta raske ole alati, aga seda, et ei leia, pole olnud,» nentis Hüva tööjõupuuduse probleemi kommenteerides.

Väikseim registreeritud töötus

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan oli oma sõnul kuulnud, et Dold tööjõudu otsib, kuid info seal töötavate bulgaarlaste kohta tuli talle uudisena.

«Et Viljandimaa töötus on suhteliselt madal, siis ega meil järjekorda ukse taga ole,» nentis Laan.

Töötukassa andmetel oli augustis Viljandimaal registreeritud töötute osakaal tööjõust 3,4 protsenti, mis on maakondade hulgas kõige väiksem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles