Jõuluvanade töögraafik on tihe kahel nädalal

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanastaaži on Arno Nöpsil viie aasta jagu. See hooajaline amet pakub mehele laste ehedat rõõmu nähes rahulolu.
Jõuluvanastaaži on Arno Nöpsil viie aasta jagu. See hooajaline amet pakub mehele laste ehedat rõõmu nähes rahulolu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi enamasti tellitakse jõuluvana kinke jagama firmade ja lasteaedade pidudele, ei peeta paarisajakroonist kulutust paljuks, et taat ka koju kutsuda.


Arno Nöps on jõuluvanaametit pidanud viis aastat. Alguse sai tema karjäär siis, kui õetütrele oli vaja jõuluvana mängida. Nüüdseks on kujunenud püsikliendid, kelle juures tuleb igal aastal käia. Info teenuse kohta liigubki Nöpsi sõnul enamasti tuttavate kaudu.



Jõulumehe tööhooaeg hakkab pihta tänasest ning kestab peaaegu uue aasta alguseni. «Nüüd, mil jõuludeni on aega keskeltläbi nädal, pole ma pidanud kellelegi veel ära ütlema. 24. detsembriks on vaba aega pakkuda vaid paar tundi,» rääkis Nöps. «Ühe kodu peale arvestan pool tundi. Kui on suurem seltskond, läheb kauem.»



Jõululaupäeval kestab tema tööpäev kella kolmest kümneni.



Arno Nöps käib jõuluvanaks Viljandi linnas, aga ka maakonnas. «Üle kümne kilomeetri Viljandist kaugemale ei tahaks minna, siis kaotab ajas väga palju,» selgitas ta.



Jõuluvana hind on Nöpsi sõnul keskmiselt 250 krooni pool tundi. Firmadele kujuneb hind kokkuleppe järgi teistsuguseks ja lasteaedades arvestatakse lapse pealt 10—15 krooni.



«Inimesed on rõõmustanud, et ei ole kallimaks läinud kui eelmisel aastal. Eks seda näe pärast kinkide hulga pealt, kas on masu või ei,» rääkis Nöps.



Programmi kuulub enamasti jõuluvanaga pildi tegemine ja lasteaedades kutsutakse kingijagaja ka ringmängu.



«Vahel saadetakse mulle meili peale info, missugused lapsed kuskil peres on ja kes on aasta jooksul midagi saavutanud, näiteks õppinud kitarri mängima või võitnud mõne võistluse. Siis saab jõuluvana selle ära mainida ja lapsel on hea meel,» jutustas Arno Nöps.



Jõuluvanakostüümi on ta endale tellinud õmblejalt. «Kui puhkpillimängijal on oma tromboon, siis miks ei peaks jõuluvanal olema isiklik kostüüm?» võrdles ta. «Kui sa sellega oled tegelema hakanud ja sulle meeldib, tuleb ikka korralikult teha!»



Teist aastat jõuluvanatellimustega tegelev Raimo Saar ütles, et jõululaupäevaks on veel vabu aegu pakkuda. «Oleme planeerinud, et ühele õhtule peaks mahtuma seitse-kaheksa kundet, siis jääb aega ka oma perele,» rääkis ta.



Ettevõtete jõulupidudele on tellimusi paar päeva enne ning pärast jõulupühi. Saare sõnul maksab tema kaudu jõuluvana tellimine eraisikule 250 krooni, firmale aga 550 krooni tund. Kui vaja, tõmbab Raimo Saar ka ise punakuue selga.



Põhiliselt jääb jõuluvana piirkonnaks Viljandi linn, kuid sõidetakse ka maakonda. «Praegu on kaugeim koht, kuhu meid on tellitud, Abja,» täpsustas Saar.



Enamasti piirdub jõuluvana programm luuletuste kuulamise ja kinkide jagamisega, kuid kliendi soovil võib ta peolistega näiteks mõne mängu mängida. «Päris õhtujuhtideks me siiski ei hakka,» lisas Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles