Juhtkiri: Haruldane sõnum

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Häid uudiseid pole me viimase aasta jooksul just kuigi tihti kuulnud. Ka halbade uudistega on raske üllatada, sest oleme juba harjunud, et elatustase on langenud, soodustused kaovad, tööd tuleb kaugemalt otsida ja niigi napist palgast sellele kulutusi teha. Küllap on paljud õnnelikud, et nende ametikoht koondamiste ajal üldse alles on jäänud, ning teenistuse suurust ei võeta tööandja juures enam kuigi sageli jutuks.


Viimastel andmetel on Viljandimaal töötuna arvel üle kolme tuhande inimese. Tuleb ette sedagi, et kehva olukorda sattunu hoiab kokku oma tervise arvelt. Alles hiljuti rääkisid perearstid ajakirjanduse vahendusel, et paljud patsiendid ei osta enam neile kirjutatud ravimeid välja. See viib aga kitsikusse sattunud inimesed suletud ringi. Katkestatud ravi või hoopis tähelepanuta jäänud tervisehäda võib kaasa tuua väga tõsiseid tagajärgi nii tüsistuse kui tõve krooniliseks muutumise näol. Hiljem antud abi võib osutuda mitu korda kallimaks ja aeganõudvamaks ning halvimal juhul ei pruugi sellest enam kasu olla.



Tervis pole mitte pelgalt meie enesetunde küsimus ja koduseinte vahele jääv eraasi: sellel on päris suur kaal ka tööturul. Viletsa enestundega ja pidevalt põdevat inimest ei taha leivaisad avasüli oma palgaliste hulka võtta. Kaastundest, mõistmisest ja inimlikust vastutulekust karmil ajal juttu ei tehta.



Kõige eelkõneldu taustal on «Sakalal» hea meel tuua lugejateni ootamatult positiivne uudis, et alates sellest nädalast on Eesti töötutel poole aasta jooksul võimalik saada 18 apteegist 150 retseptiravimit tasuta. Viljandis vahendab neid Centrumi apteek.



Tänuväärne algatus sai teoks sotsiaalministeeriumi ja Eesti ravimitootjate liidu koostöös. Heategevusprogrammis teeb kaasa kümme ravimifirmat. Ravimitootjate liidu juhataja Erki Must avaldas lootust, et aidata soovijaid võib veelgi juurde tulla. Abiprogramm läheb ettevõtetele maksma 15 miljonit krooni.



Sõltuvalt meie mõtteviisist võib seda pidada nii suureks kui väikseks summaks. Hindamatu tervis, mida selle raha eest võib saada, annab asjale kulla väärtuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles