Jõulumaad tegutsevad kitsikusest hoolimata

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseumi jõulutoas saab Lüüli Kiige näpunäidete järgi meisterdada lõngast ja riideribadest jõuluehteid ning värvilistest paeltest ilupugemisega
kena palmiku punuda.
Viljandi muuseumi jõulutoas saab Lüüli Kiige näpunäidete järgi meisterdada lõngast ja riideribadest jõuluehteid ning värvilistest paeltest ilupugemisega kena palmiku punuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitme jõulumaa korraldajad tõdevad, et külalisi on eelmiste aastatega võrreldes vähem, kuid võimalust pühadeaega lähemale nihutada kasutavad siiski paljud koolid ja lasteaiad.


Detsembrikuus on mitmel pool Viljandi linnas, maakonnas ja kaugemalgi avatud mitu jõulutuba ja päkapikumaad.



22. detsembrini ootab huvilisi Viljandi muuseumi jõulutuba, kus Lüüli Kiige eestvõttel saab mängida, ehteid meisterdada ja juttu lugeda. Juhendaja sõnul sobib tunnipikkune programm eelkõige lasteaia vanema rühma ning I—V klassi lastele.



Olustvere lossis on jõuluootusüritusi tehtud detsembri algusest, viimast korda on ettevõtmine kavas kolmapäeval. Turismikeskuse juhataja Tiina Rand­aru sõnul on Olustvere lossi jõuluüritustel pikk traditsioon ning läbi aastate on neist osa saanud palju inimesi.



«Eelmisel aastal oli huvi siiski suurem kui tänavu,» lausus Randaru. «Sel aastal käivad meil peamiselt oma maakonna koolid, kõige kaugemad külalised on olnud Laekvere põhikoolist.»



Kurgja talumuuseum korraldab vanu jõulukombeid tutvustavat programmi «Jõulud talus».



Muuseumi pearaamatupidaja Kersti Tammiksaare sõnul on samalaadseid üritusi korraldatud aastaid. «Huvilisi on rohkemgi, kui vastu võtta jõuame,» tõdes Tammiksaar. «Detsembri algul oli natuke keerulisem aeg, siis oli koolidest tõenäoliselt haiguste tõttu äraütlemisi, kuid nüüd on kuu lõpuni kõik ajad kinni.»



Tammiksaare tähelepanekut mööda osalevad jõuluüritustel enamasti koolid ja lasteaiad, kuid käidud on ka perekonniti.



Reedel ja laupäeval muutus jõulumaaks Pilistvere rahvamaja. Seal olid avatud töötoad, kus sai valmistada kaarte ja küünlaid, õppida viltimist ning palju muud. Köögis küpsetati ja kaunistati piparkooke ning jõulutaadi toast said Kõo valla kodused mudilased kätte oma kommipaki.



Sissepääs oli tasuta, kuid annetused läksid järgmise jõulumaa korraldamise fondi. Pilistvere kohvik Ingel müüs heategevusena kohalike perenaiste kooke, küpsetisi ja käsitööd.



Karksi valla lapsed lustisid neljapäeval, reedel ja laupäeval Karksi külamajas päkapikumaal. Külamaja juhataja Tea Saaremägi jäi toimunuga väga rahule, sest lastele ettevõtmine meeldis. Kavas oli jõuluetendus, sai kaarte meisterdada, jõulujutte kuulata, õnne valada ja piparkooke küpsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles