Mõisaküla tahab rajada vanasse kaubamajja kultuurikeskuse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaküla meer Ervin Tamberg loodab, et kui kaubamaja kultuurikeskuseks ümber ehitatakse, leiab seal kodu mitu linnale vajalikku asutust.
Mõisaküla meer Ervin Tamberg loodab, et kui kaubamaja kultuurikeskuseks ümber ehitatakse, leiab seal kodu mitu linnale vajalikku asutust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõisaküla linnavalitsusel õnnestus siseministeeriumi veenda oma laenuvõimekuses ning saavutada juurdepääs investeeringutoetusele, mis võimaldab keset linna seisva kaubamaja kultuurikeskuseks ehitada.


Abja tarbijate ühistu sulges Kungla nime kandvas majas kahjumiga tegutsenud tööstuskaupade poe juba kevadel, et linn saaks hoone kultuurikeskuse tarbeks ära osta.



Seejärel oleks projekt aga peaaegu pooleli jäänud, sest siseministeeriumi komisjon ei tunnistanud väikelinna investeeringuraha saamiseks sobilikuks. Nimelt leidis komisjon, et Mõisaküla ei suuda katta ehituseks vajalikku 2,5 miljoni kroonist omafinantseeringu osa.



Linnavalitsus polnud äraütlemisega aga nõus ja esitas sellele vaide. Esiteks väitsid linnajuhid, et omafinantseeringu osa on hoopis väiksem, jäädes arvatavasti 1,1 miljoni krooni kanti. Teiseks suudaks Mõisaküla nende arvates raha leida ka suuremaks omaosaluseks, sest 2010. aastal saavad kõik senised laenud tagasi makstud ja linn loodab teenida vara müügiga 2 miljonit lisaks.



Ehkki komisjon pidas omavalitsuse laenuvõimet piiripealseks ega jaganud linna optimismi tühjadele korteritele ja majadele ostja leidmise osas, anti taotlusele umbes kuu aja eest uus, seekord positiivne hinnang.



Mõisaküla linnapea Ervin Tambergi lootust mööda saadakse keskuse projekteerimisega järgmisel aastal ühele poole ning ehitus läheb käima 2011. aastal.



«Praegu on meie kultuurimaja vanas raudteelaste klubis, raamatukogu aga ühes korteris. Et neid päästeameti ja tervisekaitse nõuetega kooskõlla viia, tuleks teha õudselt suuri investeeringuid,» selgitas Tamberg vajadust uue kompleksi järele.



Linnapea nentis, et praegu ei saa Mõisakülla isegi kõige väiksemat teatritruppi kutsuda, sest esinejad ei mahu kultuurimaja tillukesele lavale lihtsalt ära. «Nüüd saame korraliku saali.»



Raamatukogu ja kultuurimaja kõrval peaksid hoones koha leidma noortetuba, puuetega inimeste käsitöötuba, postkontor ja bussijaama ooteruum.



Hinnanguliselt läheb kultuurikeskus maksma üle 7,6 miljoni krooni. Rohkem kui miljon sellest kulub hoone ostmiseks, kuid kui palju see täpselt maksab, ei soostunud Abja tarbijate ühistu juht Laili Lamp ütlema.



Ervin Tamberg oli 6,5 miljoni kroonise toetuse saamise osas optimistlik ja hindas edu tõenäosust 90-protsendiliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles