Õunapuu on ikka viljadest lookas

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja puiestee 15-a maja kõrval on õunapuu ehitud õuntega justkui jõulupuu kaunistustega.
Valuoja puiestee 15-a maja kõrval on õunapuu ehitud õuntega justkui jõulupuu kaunistustega. Foto: Aivar Aotäht

Viljandis kasvab paneelmaja kõrval õunapuu, mis ei taha loobuda oma kandamist, ehkki käes on jõulukuu teine nädal.


Vahepeal valitsenud külm on viinud puult küll lehed, aga vilju on maha kukkunud vaid mõni üksik. Raagus okste küljes rippuvad õunad tunduvad pringid ja värsked.



Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse vanemteadur Toivo Univer ütles, et tänavune sügis oli üllatuslikult soe ja õunapuude lehed langesid tavalisest rütmist paar-kolm nädalat hiljem.



«Õunad puul jõuluajal on erakordne nähtus, kuid põhjendatav selle aasta ilmastikurütmi eripäraga. Võib-olla avaldas mõju ka puu juurte ebapiisav varustatus veega kesksuvel,» selgitas ta.



Univeri sõnul on ka Polli uurimiskeskuse katseaias mõnel õunapuul viljad küljes.



«Osa õunu ilmselt lõpuni ei valminudki,» rääkis ta. «Valmimise käigus eritavad õunte seemned kasvuaineid ning vilja varre ja oksa vahele kasvab korgistunud rakukiht. Kui see on moodustunud, siis viljad varisevad.»



Vanemteadur hindas, et kui vahepeal poleks külma olnud, säiliksid need õunad pärast korjamist hästi, aga nüüd jääksid viljad kummiseks. Küll aga sobib neist mahla teha ja see peaks olema magusam kui õigel ajal nopitud õuntel.



Univer lisas, et kui taas külm ja sula vahelduvad, kukuvad õunad siiski puult maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles