Õpivaiba leiutaja pälvis teise preemia

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma gümnaasiumi noormees Targo Tiirmaa võib pilte teha auhinnaks saadud digifotoaparaadiga.
Võhma gümnaasiumi noormees Targo Tiirmaa võib pilte teha auhinnaks saadud digifotoaparaadiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võhma gümnaasiumi õpilane Targo Tiirmaa sai õpivaiba ideega noorte leiutajate võistlusel teise preemia. See on noormehel juba teine kord oma väljamõeldisega üleriigilist tunnustust pälvida.


Esimest korda saatis Targo Tiirmaad noorte leiutajate võistlusel edu kaks ja pool aastat tagasi, kui ta mõtles koolielu parandamiseks välja magnetribaga õpilaspileti, puuteõpiku ja puhtusanduri. Toona 12-aastane Targo võitis keskmises vanuserühmas parima noore leiutaja tiitli ja sai auhinnaks Toshiba sülearvuti.



Saadud auhind innustas poissi niivõrd, et ta otsustas võistlusest edaspidigi osa võtta. Eelmisel aastal tema leiutis äramärgituks ei osutunud, kuid tänavu pälvis ta keskmises vanuserühmas teise koha.



Nüüd täiendab noormehe auhinnariiulit digifotoaparaat. Ta sai ka 3000 krooni väärtuses kaupluste kinkekaarte, kahe ajakirja aastatellimuse ning võimaluse osaleda noorte leiutajate suvekoolis.



Üleriigilise õpilasleiutajate võistluse teema oli «Hoiame kokku» ning ka üheksandas klassis õppiva Targo välja mõeldud õpivaip kannab pealkirja «Hoiame ühte». Tegemist on põrandavaibaga, millel on maailmakaart ja nummerdatud ruudustik. Leiutise juurde kuulub mõistmislaegas, kus on iga ruudu kohta ülesandekaar­did.



Vaip on nagu lauamängu alus: lapsed veeretavad täringut ja liiguvad saadud punktide võrra edasi. Peatudes uuel ruudul, võtavad nad mõistmislaekast kaardi koos mõne riigi kohta käiva ülesandega. See käsib osalisel järgmiseks tunniks valmistada näiteks rahvusroa, võrrelda piirkonna riigilippe või leida pilte rahvarõivastest.



«Ülesanded paneksid inimesed koos töötama ning samal ajal õpetaks neile maailmast eri asju,» selgitas autor.



Targo esitas tänavu võistlusele teisegi leiutise: seadme, mis loeb otsustajate südamemõtteid ning registreerib selle hääletusel. «Selle eesmärk on panna poliitikud otsustama oma tõekspidamiste järgi, mitte erakonna ettekirjutuse kohaselt,» selgitas noormees.



Kuigi südamemõtete lugeja idee meeldis Targole endale rohkem, tõdes ta, et õpivaiba idee on realistlikum ning see on võimalik ka ellu viia.


Koolis oli teisigi osalejaid



Nii nagu eelmistelgi aastatel, juhendas Targot tema ema Luule Tiirmaa, kes on Võhma gümnaasiumi õppejuhataja. Noormees tunnistas, et tihtipeale jõudis ta leiutistele mõtlema hakata alles hilisõhtul ning ilma ema utsitamiseta oleks need vist esitamata jäänud.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles