Helle Aunap: Veel kord sõidusoodustuste muudatustest

, Viljandi abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Aunap
Helle Aunap Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

NOVEMBRIKUiseS Viljandi linnalehes lubasime, et pärast volikogu 25. novembril tehtud otsuseid selgitame sõidusoodustustes tehtavaid muudatusi.


Kuna tulumaksu laekub linna rahakotti varasemast tunduvalt vähem, peame arvestama juba praegu olukorraga, et järgmisel aastal on meil eelarve ligi 50 miljonit krooni väiksem. Järelikult saab ka soodustusi teha märksa vähem.



Kui linna tulud on vähenenud 2006. aasta tasemele, ei saa enam toetusi jagada mullusel ega tunamullusel tasemel. 2009. aastal oleks ainuüksi pensionäride sõidusoodustus läinud linnale maksma 4 miljonit krooni.



Novembri lõpul otsustaski volikogu, et alates 1. detsembrist ei saa kuni 65-aastased pensionärid enam linna ühissõidukeid soodustusega kasutada. See kulu oli linnale 660 000 krooni aastas.



Üle 65 aasta vanuste mittetöötavate pensionäride bussisõidusoodustus vähenes poole võrra. Alates 1. detsembrist makstakse ühes kuus välja 50 protsenti pensionäri kuupiletist või üks 10 korra pilet.



Et see muudatus tegemata jätta, peaks linna rahakotis olema 1,6 miljonit krooni rohkem, seda aga praegu kusagilt tulemas ei ole.


Novembri kuupiletid, mis osteti enne 5. novembrit, makstakse täies mahus (220 krooni) välja kuni 1. jaanuarini.



KOOLIKOHUSLASTEST õpilastele vanuses 7—17 aastat (või kuni põhikooli lõpetamiseni), kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Viljandi, kuid kes omandavad põhiharidust mõnes teises maakonna koolis, makstakse kinni igal koolipäeval üks bussisõit Viljandist koolini ja tagasi.



Nelja või enama alaealise lapsega pere õpilastele, kes omandavad üld- või kutseharidust Viljandi linna või maakonna koolides, kehtib linnaliinibussi pileti puhul 100-protsendiline soodustus linnavalitsuse sotsiaalametist väljastatava sõidukaardi alusel. Soodustus kehtib õppeperioodil ehk 1. septembrist 31. maini.



ESIMESE KUNI kolmanda klassi õpilased saavad õppeperioodil ehk 1. septembrist 31. maini linnaliinidel soodustust 50 protsenti õpilase sõidupileti maksumusest. Soodustuse saamiseks tuleb lapsevanemal osta sõidukaart eelneva kuu 20. kuupäevast kehtiva kuu 3. kuupäevani linnavalitsuse sotsiaalameti kassast. See asub  aadressil Johan Laidoneri plats 5-a ning on avatud tööpäevadel kella 9—12 ja 13—16.



Oma osa (praegu 80 krooni) sõidukaardi hinnast saab lapsevanem tasuda ka ülekandega: Viljandi linnavalitsuse arvelduskonto SEB-s on 10302005455005 ja Swedbankis 221011977969. Maksekorralduse selgitusse tuleb märkida õpilase nimi, kool ja klass. Ülekandega tasumise korral saab õpilane sõidukaardi kätte eelneva kuu viimasel tööpäeval koolist.



Viljandi järgmise aasta eelarve projekti võib nimetada ka kokkuhoiukavaks. On selge, et linnavalitsus ei saa seda ellu viia ainult ametnike ja töötajate palku kärpides. Koomale tuleb tõmmata kõiki kulutusi.



Mõistmise ja koostöö eest raskel ajal on linnavalitsus tänulik igale kodanikule. Kui linnaeelarve tulud kasvavad, saab taas ka rohkem soodustusi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles