Päril valmis ainulaadne naftapuurtorni seade

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos raami ja teiste lisadega kaalub komplekt 30 tonni, keskel asuv peatoru seadme põhiosa 5 tonni.
Koos raami ja teiste lisadega kaalub komplekt 30 tonni, keskel asuv peatoru seadme põhiosa 5 tonni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lähema nädala jooksul kavatseb Päril asuv ettevõte läkitada Singapuri ühe naftapuurtorni seadme esikeksemplari.


Aktsiaseltsi Nordcester Engineering juhataja Hellar Mutle ütles, et tegu on puurtorni peatoru osaga, mille külge on uudsel moel paigaldatud kiirliitmikud. Nii on käsitsi tehtavat rasket ja ohtlikku tööd vähem.



Eelmisel nädalal käisid tootega tutvumas operaatorfirmade ja puurtorni omanike esindajad. «Nad jäid tulemusega rahule ja on suur lootus, et hakkame seda seadet tootma,» lausus Mutle.



Puurtornist olenevalt jääb Päril valminud seade ookeani või mere pinnast umbes 50 meetrit allapoole, toornafta väljapumpamistoru enda pikkus võib ulatuda kilomeetriteni.



Kõnealuse uudse tehnoloogia väljatöötamine nõudis aega: paberile kantud ideest käega katsutava valmistooteni kulus üheksa kuud. Ettevõtte juhataja sõnul läheb esikeksemplari valmistamiseks alati mitu korda rohkem aega ja ka raha kui seeriatootmisele.



Toote hinda ei soovinud Mutle avaldada, kuid mainis, et tegu on miljonite kroonidega.



«Mina pean rahast vajalikumaks rõhutada ettevõtte arengut ja innovatsiooni. Praegusel ajal on ka kõige kaugemas maakolkas võimalik valmistada kõrgtehnoloogilisi tooteid.»



Nordcester Engineering on naftapuurtornide detaile valmistanud viimased neli aastat.



«Käesoleval aastal oleme tootnud naftatööstusele sadu seadmeid ja detaile, mis on andnud ligi kaheksakümmend miljonit eksporttulu,» rääkis Mutle. «Positiivne on see, et meile usaldatakse järjest keerulisemaid ja vastutusrikkamaid töid.»



Tänavu oktoobris käisid firmas Norra ettevõtjad, et tutvuda hüdrauliliste tõsteseadmetega, mille abil kontrollitakse avamere naftapuurtornide korrasolekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles