Tondilossi asemele tuleb parkimisplats

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külaseltsi eestvedamisel lammutati Kamaral rahvasuus tondiöömajaks ristitud ohtlik lobudik.
Külaseltsi eestvedamisel lammutati Kamaral rahvasuus tondiöömajaks ristitud ohtlik lobudik. Foto: Meelis Sõerd

Abja valla ääremaal asuv Kamara küla on lahti saanud mitmest koledast hoonest ning tänu külaseltsi ettevõtlikkusele on paiga ilme tunduvalt paranenud.


Möödunud aastal lammutas vald sovhoosiaegse kontori, kaks kuud tagasi vabanes küla aga tõelisest häbiplekist, aastaid tühjalt seisnud kolmekorruselisest kortermajast, mida rahvasuus oli ohtliku seisukorra tõttu hakatud tondiöömajaks kutsuma.



See kahe trepikoja ja 12 korteriga maja oli seisnud küla keskel 1977. aastast.



Kamara külaseltsi liige Eve Raska meenutas, et maja jäi tühjaks 1990. aastatel ning hakkas siis huvi pakkuma lastele ja noortele. Aja jooksul lõhuti ära aknad ja kõik muu võimalik. Maja murendasid niiskus ja külm, nii et selle trepid muutusid pudedaks ning seintelt langes krohvitükke.



Viimastel aastatel kasutasid mõned külaelanikud hoonet puukuurina.



Eve Raska rääkis, et kuna korterid olid iseseisvuse algusaegadel erastatud, tuli lammutamiseks omanike käest luba küsida. Õnneks saadi siiski kõik vajalikud allkirjad.



Kamara külaselts taotles Euroopa Liidu LEADER-programmist raha ning projekti maksumuse 165 000 kroonist katab vald 10-protsendilise omaosaluse.



Kui Euroopa Liit tavaliselt lammutamiseks raha ei anna, siis küllap mängis oma osa toetuse saamises see, et külaselts palus abi elukeskkonna parandamiseks.



Kohalikele elanikele oli tondilossi lammutamine tõeline rõõmupidu, nii mõnigi jäädvustas ajaloolist langemist fotoaparaadi või videokaameraga.  



Abja vallavanem Peeter Rahnel rääkis, et järgmisel aastal rajatakse maja asemele tolmuvaba kattega parkimisplats. Lammutada on plaanis läheduses asuvad mahajäetud tootmishooned. «Laokil hooneid on veelgi ja võtame need kõik vaikselt ette,» lubas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles