Joobnuna autojuhtimine võttis volikogu liikmelt koha

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Vinni
Andres Vinni Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Suure-Jaani valimiskomisjon peab esmaspäeval otsustama, kas kohtus süüdi mõistetud volikogu liige Andres Vinni juhtis joobnuna autot tahtlikult ja kas ta tohib jätkata tööd poliitikuna.


Andres Vinni oli saanud end Suure-Jaani volikogu uue koosseisu liikmena tunda vaid paar nädalat, enne kui ta 2. novembril kella 13 paiku Suure-Jaani vallas Metsküla teel Volvo S80 roolis purjus peaga politseinikele vahele jäi.

Seda, kui suur joove mehel mõõdeti, pole teada, kuid see pidi olema üle 1,5 promilli, sest muidu poleks juhtunu asjus algatatud kriminaalmenetlust. Kaks päeva hiljem mõisteti Vinni Viljandi maakohtus kokkuleppemenetluse kohaselt süüdi. Kergema joobe korral oleks ta pääsenud väärteoprotokolliga.

Kohus karistas meest 13 360-kroonise trahviga ning jättis ta kolmeks kuuks juhiloata. Lisaks tuleb Vinnil riigile maksta 4642 krooni kohtukuludena.

Tahtlik või tahtmatu kuritegu

Ehkki üsna pea pärast otsuse jõustumist tegi Andres Vinni volikogule avalduse oma liikmeks olemine peatada, ei pruugi juhtum sellega veel lõppenud olla. Valla valimiskomisjon peab välja selgitama, kas Vinni teguviis oli tahtlik, ning koguneb seda arutama esmaspäeval kell 10.

Seadus ütleb, et tahtliku kuriteo eest saadud süüdimõistva kohtuotsuse järel ei saa inimene volikokku kuuluda. Et teo tahtlikkuses selgusele jõuda, on valimiskomisjon küsinud Vinnilt seletust ja seda oodatakse temalt esmaspäeva hommikuks kirjalikult.

Maakohtus tehtud otsus ei ütle Vinni teo tahtlikkuse kohta midagi ja selles osas peab otsuse langetama valla valimiskomisjon. «Loomulikult on raske mõista, kuidas saab niisugune tegu olla mittetahtlik,» sõnas maakonna valimiskomisjoni esimees Küllike Kütt. «Kuid seadus ei luba asjaosaliselt seletust küsimata otsust teha.»

Karistusseadustik ütleb, et kuriteona on karistatavad üksnes tahtlikud teod. Erandid tulevad kaalumisele ainult sel juhul, kui süüdimõistvas paragrahvis on selgelt öeldud, et tegemist oli ettevaatamatusega. Joobes juhtimise korral sellist erandit pole.

Samasuguseid otsuseid pole

Suure-Jaani valimiskomisjoni juhi Veronika Ringo sõnul pole teada, et kunagi varem oleks mõni Eesti omavalitsuse volikogu liige kriminaalkorras joobes juhtimise eest karistada saanud.

Ringo on veendunud, et kui tegemist on tahtliku teoga, ei piisa Vinni avaldusest peatada tema liikmeks olemine kolmeks kuuks ehk selleks perioodiks, kui temalt on kohtuotsusega autojuhtimise õigus ära võetud. «Siis tema liikmelisus lõpetatakse,» sõnas valimiskomisjoni juht.

Uuesti saaks Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Andres Vinni sel juhul volikokku kandideerida 2013. aasta valimistel. Eile esitas ta parteist lahkumise avalduse.
Kokkuleppemenetlusega nõustunud Vinni hinnangul poleks valimiskomisjonil põhjust tema teguviisi arutada, sest ta on oma lahkumise soovist teatanud. Joobes juhtimisega seonduvat ta «Sakalale» kommenteerima ei soostunud.

Suure-Jaani volikogu esimees Arnold Pastak tunnistas, et see on tema 16-aastase staaži jooksul esimene kord, kui mõni volikogu liige peab kriminaalkorras süüdimõistmise tõttu poliitikast taanduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles