Kehval ajal tõuseb kartul au sisse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaanis asuva Eeriksaare talu peremees Märt Laansalu (vasakul) kartuliga seotud muresid arutamas. Enne valimisi kogus mees tuntust sellega, et ei nõustunud Tallinna linnavalitsusele valmiskampaaniaks kartulit rentima.
Kolga-Jaanis asuva Eeriksaare talu peremees Märt Laansalu (vasakul) kartuliga seotud muresid arutamas. Enne valimisi kogus mees tuntust sellega, et ei nõustunud Tallinna linnavalitsusele valmiskampaaniaks kartulit rentima. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolmapäeval Olustvere lossis peetud traditsioonilisel kartulipäeval leiti, et lähiaastatel võib kartul saada tähtsaks tööstuslikuks tooraineks, mis võimaldab kasvupinda suurendada.


Lossis võis uudistada kartulisortide ja -toodete näitust. Väljas olid enam levinud, aga ka Jõgeva sordiinstituudis aretatud uued sordid. Neid tutvustasid teadlased ja mittetulundusühingu Eesti Kartul esindajad.



Kohapeal võeti vastu nii tarbe- kui seemnekartulite tellimusi.



Enda kasvatatut pakkusid Kolga-Jaani talunikud Märt Laansalu ja Janek Lass osaühingust Koorti Kartul. Päevakangelase kõrval oli väljas kooritud porgandeid. Mehed tutvustasid ka tuntud «Adrettat», öeldes, et see Eestisse naasev sort mõjub kui nostalgialaks.



«Oleme «Adretta» Eestisse toojad ja asume seda ise paljundama,» rääkis Lass. «Viimasel ajal pole meil seda eriti kasvatatud, aga Saksamaal kogub see suurepärase maitsega kartul taas populaarsust — tal on lausa oma fänniklubi.»



Lass lisas, et sel aastal valiti «Adretta» Saksamaa aasta kartuliks.



Ürituse avasõnad lausus põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Kartul oli, on ja jääb üheks meie tähtsamaks toiduaineks,» lausus ta. «Usun, et masu on selle tähtsust isegi suurendanud — on see ju varemgi aidanud vaeseid aegu üle elada.»



Seedri sõnutsi on kartul ka võimas relv ning võib aidata poliitikutel isegi valimisi võita.



Küsimuste voorus pakkus üks vanem mees rahva hulgast, et novembrikuus võiks olla koht kartulipäeval, mil noored saaksid lustida mädanenud kartulitega ja nendega vahel ministreidki kostitada. Ettepaneku peale kõlas vali naerupahvak, aga minister lubas kartulipäeva sisseseadmist tõsiselt kaaluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles