Ettevõtted loobuvad kange õlle tootmisest

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inflatsiooni kiiret kasvu vedas lahja alkoholi täiendav aktsiisitõus.
Inflatsiooni kiiret kasvu vedas lahja alkoholi täiendav aktsiisitõus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suured õlletootjad andsid teineteisele lubaduse, et uuest aastast ei tee nad enam kangemat kui seitsmeprotsendilise alkoholisisaldusega õlut.


Selline muudatus on tootjatele üsna riskantne, sest kange õlu moodustab Eestis aasta jooksul toodetavast 110 miljonist liitrist õllest kolmandiku. Tartus asuva A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop selgitas, et tootjad ei kavatse uuel aastal pruulida 35 miljonit liitrit  vähem, vaid õllede kangust lihtsalt vähendada.



«Meie tuntuim kaubamärk kangete õllede seas on Bock,» lausus Noop. Kui praegu on selles alkoholi kaheksa protsenti, siis tuleval aastal tehakse jooki kraad lahjemana.



2005. aastal tootjate vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt ei tohi Eestis valmistada kangemat kui kümneprotsendilist õlut ja sellest leppest on kinni peetud. Nüüd otsustati ülempiiri veel allapoole tuua.



«Eks kange õlle tarbijaskond ole selline eriline,» nentis Eesti õlletootjate liidu tegevdirektor Jüri Kert. «90 protsenti selle joojatest otsib võimalust kiiresti ja odavalt purju jääda.»



Kerdi sõnul on tähtis, et leppega ühineksid Eesti suured poeketid. Praegu on poodidel võimalik mõne välismaise ettevõttega kokku leppida, et see hakkaks neile tootma suurtes pudelites kanget õlut. Õlletootjate liidu juht avaldas lootust, et seda siiski ei juhtu.



Ka Tarmo Noop tunnistas, et oht on olemas, sest kange õlle järele on suur nõudlus.



«Kui peaks juhtuma, et kangem kraam hakkab väljast sisse tulema ja selle turuosa kasvab, vaatame kokkuleppe üle,» lisas Kert. «Firmade majandushuvide vastu me minna ei saa.»



Juhul kui Eestis ei müüda tuleval aastal kangemat kui seitsmeprotsendilist õlut, peaks absoluutse alkoholi joomine ainuüksi õlletootjate kokkuleppe järel vähenema 0,4 liitri võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles