Maavalitsuse naised üllatasid meeskolleege kahe meestepäevaga

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäevane tööpäev algas Viljandi maavalitsuse meestöötajatel suure üllatusega, kui naiskolleegid õnnitlesid neid rahvusvahelise meestepäeva puhul ja selgus, et selliseid päevi on novembris isegi kaks.


Haridus-, kultuuri- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist Kaja Land selgitas piduliku kohvilaua äärde kogunenutele, et kaua kaaluti, kas tähistada maavalitsuses isadepäeva või mitte. Uurimistöö tulemusena selgus aga, et lisaks isadepäevale tähistatakse maailmas novembrikuus kogunisti kahte meestepäeva: 3. ja 19. novembril. Tõsi küll, erinevates piirkondades ja suuresti ka erinevatel eesmärkidel.

«Nii me siis otsustasimegi rahvusvahelist meestepäeva tähistada ning loodame ühtlasi, et Viljandi maavalitsus saab rahvusvahelise meestepäeva n-ö maaletoojaks Eestis,» selgitas ta.

Kaja Land oli saksakeelse Wikipedia abil välja selgitanud, et esimest korda tähistati meestepäeva Euroopas 3. novembril 2000 Austria pealinnas Viinis. Tegu oli Mihhail Gorbatšovi ideega meeste terviseteadlikkuse tõstmiseks. Esimese meestepäeva (Weltmännertag) korraldas Mihhail Gorbatšovi sihtasutus koostöös Viini Ülikooli androloogiaosakonna ja Viini linnavalitsusega.

Alates 2000. aastast juhivad Austria meedikud 3. novembril tähelepanu meeste halvale tervislikule olulorrale, sest mehed maksvad praegu kõrge haigestumusriski, halvema elukvaliteedi ja lühema elueaga. Esimese meestepäeva moto oli «Naised, kuulake mehi!»

Meestepäeva ingliskeelne märksõna andis aga Wikipediast otsides tulemuse, et aasta varem, 1999. aastal oli Trinidadist ja Tobagost alguse saanud tava tähistada meestepäeva (International Men's Day) 19. novembril. Sealt levis tava edasi enamasti ingliskeelsetesse riikidesse ning praegu tähistavad seda päeva näiteks Jamaika, Austraalia, India, USA, Singapur, Suurbritannia, Malta, Lõuna-Aafrika vabariik, mainitud on veel Keeniat, Brasiiliat, Tansaaniat, Norrat ning ka Saksamaad.

Meestepäevaga tahetakse suunata tähelepanu meeste ja naiste tervisele, samuti parandada sugudevahelisi suhteid, edendada sugudevahelist võrdsust ning näidata positiivset eeskuju. See on päev, et juhtida tähelepanu meeste diskrimineerimisele ning samas tunnustada meeste panust ja saavutusi perekonnaelus, abielus, lastekasvatamises ja ühiskonnas.

Kuupäevaks valis ettevõtmise algataja, kohaliku ülikooli professor Jerome Teelucksingh 19. novembri aga lihtsalt oma isa sünnipäeva tõttu, keda ta pidas parimaks eeskujuks. Teised riigid on seda kuupäeva seostanud sageli oma ajaloos oluliste sündmustega, tihti just lahingutes hukkunud meeste mälestamisega.

Indias näiteks aga leiti meestepäeva tähistamine 19. novembril olevat sobiv seetõttu, et India suurimad rivaalid kriketimängus - Austraalia, Jamaika ning Trinidad ja Tobago - juba tähistasid meestepäeva sel päeval.

Erikeelsete Wikipedia artiklite järgi on ÜRO seejuures tunnustanud meestepäevana nii 3. novembrit kui ka 19. novembrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles