Selgitus: Millal kehtib töötule ravikindlustuskaitse

, Eesti haigekassa Tartu osakonna jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Pärn
Martin Pärn Foto: Sille Annuk

Peale koondamishüvitise võimaldab riik töötul saada haigekassast ravikindlustushüvitist. Isiku kindlustuskaitse kehtib veel kaks kuud pärast töölepingu lõppu.


Kui kindlustuskaitse lõpeb, ei tasu haigekassa ei raviarvete ega soodusravimite eest. Seega võib kindlustuskaitse puudumine tuua inimesele kaasa suuri väljaminekuid. Erandiks on vältimatu abi, mille eest tasub haigekassa riigieelarves selleks puhuks ette nähtud summadest.



Töötu kindlustuskaitse eeldus on enda töötukassas arvelevõtmine. Juhul kui teenistuse kaotanud inimesel ei õnnestu kohe uut töökohta leida, peaks ta ennast kiiresti registreerima töötukassas. Tuleb arvesse võtta, et töötukassa teeb otsuse hüvitise määramise kohta kahe nädala jooksul, alates avalduse ja kõigi vajalike dokumentide saamisest.



Lisaks töötukassas arvelevõtmisele on ravikindlustuse saamise eeldus isikule töötuskindlustushüvitise maksmine, sest selle pealt tasub töötukassa sotsiaalmaksu. Töötul on õigus saada töötuskindlustushüvitist ja koos sellega ka ravikindlustuskaitset staaži järgi vähemalt 180 kalendripäeva.



Kui inimene osaleb töötukassa suunamisel koolitusel, tööharjutusel või praktikal, hakkab ravikindlustus kehtima alates seal osalemise päevast. Kui inimesel on õigus töötutoetusele või töötuskindlustushüvitisele, on tal õigus saada samast päevast alates ka ravikindlustust. Seega ei pea töötu ise ravikindlustuskaitse saamiseks haigekassaga suhtlema.



Ravikindlustust saavad ka isikud, kes on võtnud osa tuumakatastroofi, tuumakatsetuse või tuumajaama avarii tagajärgede likvideerimisest ja kes ei tööta. Et nende eest maksab sotsiaalmaksu riik, on nad haigekassas kindlustatud.



Kui töötukassa hüvitise maksmine lõpeb, kehtib ravikindlustuskaitse veel kaks kuud. Erandiks on tuumakatastroofi likvideerimisel kaasa löönud, samuti koolitusel, tööharjutusel või tööpraktikal osalenud, kelle kindlustuskaitse kehtib üks kuu pärast seda, kui riik lõpetab nende eest sotsiaalmaksu maksmise.



Lisainfot saab veebiaadressilt

www.tootukassa.ee

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles