Metallivaras rüüstas väärtuslikku skulptuuri

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvusliku skulptuuri looja August Weizenbergi kuju «Naine ankruga» jäi vandaali käe läbi ankrust ilma.
Eesti rahvusliku skulptuuri looja August Weizenbergi kuju «Naine ankruga» jäi vandaali käe läbi ankrust ilma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Käesoleva nädala alguses on vandaal rikkunud Viljandis Riia maantee surnuaial asuvat hinnalist skulptuuri, et saada kätte maksimaalselt mõnisada krooni maksev pronksitükk.


Linnavalitsus tegi politseile teisipäeval avalduse, milles teatas, et Viljandi Vanal kalmistul on kunstimälestisena arvel oleva pronksmonumendi küljest varastatud ligi kümme kilo kaaluv ankur.

Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi ütles, et vandaali ohvriks langenud August Weizenbergi kuju «Naine ankruga» on kalmistu kõige väärtuslikum skulptuur.

«Ankru taastamiseks kulub umbes 10 000 krooni, kuid originaali rikkumisega tekitatud kahju on hindamatu,» nentis ta.

Kivi hinnangul on ära viidud ankur tõenäoliselt isegi kergem kui kümme kilo, seda enam et see on seest tühi. Metalli kokku ostva Kuusakoski hinnakirja kohaselt maksaks kümme kilo pronksi 360 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles