Tallinnast tuuakse Soomaale Eestis harvaesinev vöötkakk

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vöötkakk Tallinna loomaaias
Vöötkakk Tallinna loomaaias Foto: Peeter Langovits

Novembri algusest saadik Soomaal uitavale vöötkakule tuuakse peagi seltsiks liigikaaslane, kes pühapäeval Tallinnas kinni püüti.

Keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu sõnul teatati pühapäeva ennelõunal neile kakust, kes istus Tallinnas Kaarli puiesteel kõnniteel.

Kohapeal selgus, et tegu oli Eesis harvaesineva vöötkakuga (Surnia ulula). Tõnismäele lennanud lind oli ilmses hädas.

Keskkonnaameti tehnik Tiit Koit püüdis linnu kinni. Koidu sõnul on lind hea tervise juures ja sööb isukalt kanahakkliha. Esimesel võimalusel lastakse vöötkakk Soomaal vabadusse, seltsiks teisele vöötkakule, keda on seal vaadeldud novembri algupoolest alates.

«Tundub, et vöötkakud on tänavu põhjast liikvele läinud, eelmisel aastal tabati ja rõngastati vöötkakk ka Kabli linnujaamas,» ütles keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits.

Vöötkaku päriskoduks loetakse Euraasia ja Põhja-Ameerika metsatundraalasid. Eestis võib vöötkakke sagedamini kohata talveperioodil. Talvituvate vöötkakkude arvukust aastatel 2003—2007 on Eestimaal hinnatud kuni viie linnuni. Vöötkaku pesitsemine on Eestis seni tõestatud

neljal korral.

Vöötkakk kuulub kaitstavate liikide III kaitsekategooriasse

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles