Haridustöötajad taunivad linnajuhtide tegevust

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik
Haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik Foto: Peeter Langovits

Eesti haridustöötajate liit taunib oma pöördumises haridusministeeriumile Viljandi linnavalitsuse palvet, et kõik õpetajad võtaksid sel aastal viis palgata puhkuse päeva.


«Taunime seda absoluutselt!» teatas haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik. Tema hinnangul on selline tegevus lausa seadusvastane. «Õpetaja palga abil ei tohi eelarveprobleeme lahendada.»



Rondik selgitas, et õpetajate palgaraha tuleb linnakassasse riigieelarvest niinimetatud pearahana. «Seaduses on väga täpselt öeldud, kuidas seda raha tohib kasutada, ning kui õpetajate palgarahast makstakse näiteks majandusjuhile töötasu või küttearveid, siis see on keelatud.»



Viljandi abilinnapea Helle Aunapi sõnul pole linn seadust kuidagi rikkunud, sest ainult riigilt saadavast pearahast kõigi õpetajate palgaks ei jätkugi. «Oleme alati linnakassast juurde pannud ja küttearveid pole pearahaga kunagi makstud,» toonitas ta.



Aunapi sõnul tekkisid probleemid sellest, et loodetud viie miljoni krooni asemel sai Viljandi koolide investeeringute tarbeks vaid ühe miljoni. Puudujääva summa on linn pidanud leidma enda eelarvest.



Seni on abilinnapea väitel osale õpetajatele makstud kõrgemat palka kui riigis kehtiv miinimum. «Ilmselt pole nüüd võimalik samal moel jätkata,» nentis ta.


Õpetajad on surve all



Haridustöötajate liit tegi küsitluse, millest selgus, et mitu kooli on eelarve kokkuhoiu nimel õpetajaid palgata puhkusele saatnud ning mitu kavatseb seda teha talvevaheajal.



Kõige enam on neid koole Viljandimaal — lisaks kõigile Viljandi koolidele kolm maakonna õppeasutust. «Tundub, et sellise tegevuse pesa ongi Viljandimaal,» nentis Rondik.



Rondik rõhutas, et tasustamata puhkust saab anda ainult töötaja avalduse alusel kahepoolsel kokkuleppel. Samas lausus ta, et töötajatele avaldatakse tugevat survet. Haridustöötajate liitu on Viljandi õpetajatelt jõudnud kaebusi, et neid on lausa ähvardatud. «Direktor on õpetaja poole pöördunud lausega: «Kui sa avaldust ei kirjuta, siis vaatame, mis sust saab!»» rääkis Rondik.



Helle Aunapi sõnul on enamik õpetajaid aru saanud, et palgata puhkust on vaja võtta. «On vaid üksikuid erandeid, kes selle vastu tõrguvad,» lisas ta. «Teised on probleemi mõistnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles