Valentine Alvre: Valimised on läbi

, kristlik demokraat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentine Alvre
Valentine Alvre Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandis on 8202 inimest oma valiku teinud ja uue volikogu tööle volitanud. Ülejäänud 7462 valimisõguslikku kodanikku ei pidanud tähtsaks, kes linnaelu korraldab.


Oma kohal jätkab kolm linna tippjuhti. Pean seda ühtlasi kõigi linnaametnike töö tunnustamiseks. Just nende tehtu kvaliteedist sõltub suuresti hinnang linnavolikogu ja -valitsuse tööle. Hea näide on kas või sotsiaalameti juhataja Helmen Küti suur toetajaskond.



Kas on põhjust kõigi volikogu liikmete üle uhkust tunda? Lugedes 24. oktoobril «Sakalas» avaldatud artiklit häälte ostmise kahtluse kohta, tundub, et ilmselt mitte. Kõnealuses artiklis ütles linnapea Kalle Jents, et ka hanke tulemusi ei mõjuta ettevõtja maine.



Nüüdseks on muu hulgas selgunud Viljandi volikogu asendusliikmed.


Kui kehtiva valimisseaduse korras on mõni riigikogulane kohalikku volikogusse pääsenud, pole põhjust pahandada. Teab ju igaüks, et tavaliselt kandideerivad nemad  üksnes erakonnale häälte juurdetoomiseks. Eestis käitus niiviisi 88 riigikogu liiget, neist said volikogusse 69, samas ei asunud ükski seal tööle.



Kas teisiti mõtlevate kodanike võimuses on seadust muuta? Kas poleks valijaile arusaadavam isikuline valimissüsteem? Kahjuks peetakse Eesti stabiilsuse võtmeks erakondlikku valitsemist ja juba parlamenti pääsenud parteide riiklikku rahastamist.



Ootan huviga ametlikke andmeid valimiskampaaniateks kulutatud summade kohta. Mida kõike saaks nendega teha kas või lasterikaste perede toetamiseks ja töökohtade loomiseks!



Mitut puhku on kohalike valimiste tegelikuks võitjaks nimetatud Rahvaliitu. Seda taipas ka Keskerakond ja tegi talle liitumisettepaneku.



Poliitilised mängud on keerulised ja nõuavad süvenemist. Just seetõttu võiksid kandidaadid ja poliitilised ühendused valijaile põhjalikku selgitustööd teha, selle asemel et kalleid kampaaniaid korraldada. Kindlasti tuleb kätte aeg valimis- ja valitsemissüsteemi muuta, et kasvatada valimisaktiivsust. Olgu meil tarkust, et me end petta ei laseks! Järjest enam peaksid poolehoidu pälvima kindla maailmavaatega poliitikud, aga mitte kõikujad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles