Juhtkiri: Pühade pale

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mardisandid riigikogus
Mardisandid riigikogus Foto: Postimees.ee


Eesti rahvakalendris leidub igat masti kummaliste nimedega päevi alates äkksurmapäevast, mida rohkem tuntakse markusepäevana, kuni vana hea jõululaupäevani välja. Paganlikud ja kristlikud traditsioonid on sajandite vältel nii segunenud, et me ei mäletagi õieti, kust miski alguse sai ja kuidas tava aja jooksul on teisenenud. Seevastu uue aja nähtused torkavad teravamalt silma.

Et esimesed märgid neist jõuavad meieni enamasti esmalt kaubanduse kaudu, on tänapäeva kommetel kommertsi mekk juures. Kui vanemas põlvkon-
nas kutsuvad valentinipäeva punased südamed ja roosade roosidega kaisumõmmikud, keraamilised halloween’i­kõrvitsad ja volbritrall esile vaid õlakehituse, siis noorem rahvas on need tavad omaks võtnud.

Suuresti filmide ja arvuti ning välismaiste õpikute toel sirguvatele lastele on uued kombed peagi sama iseenesestmõistetavad kui keskealistele vene multifilmid vana-aasta hommikul ja Kremli kellad keskööl. Iga ajastu on oma nägu, meeldib see meile või mitte.

Kummatigi on igal ajastul kaks palet. Esmaspäevane mardijooksmine tõi kaasa rõõmsat elevust nii santidele kui nende võõrustajatele, ent leidus kindlasti neidki, kes viljaõnne toojatele ust avama ei kibelenud. Ja seda mitte üksnes leigest huvist esiisade maailmavaate ja põllumajanduse vastu, vaid kurbade kogemuste pärast. Pahatihti jääb tänapäeva martidest peale poriste jälgede maha nõutustunne: «Mis see siis nüüd oli?»

Kui vanasti oli ka tohletama kippuv õun lastele suur maiuspala, siis praegu leidub neidki, kes kallid kommid ära põlgavad ja moodsale ühiskonnale omaselt pigem raha tahavad. Siiski tasub meeles pidada, et küünilistest juhtumitest hoolimata on üha enam peresid, kus lastele magusat suupoolist napib. Neile annavad aasta lõpule eelnevad pühad hea võimaluse õppida, uurida ja esineda ning saada ka kommi või vitamiinipommi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles