Noored otsisid maaelu mõtet

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitaja Kai Klandorf utsitas Kitzbergi gümnaasiumi noori leidma poolt- ja vastuargumente väitele «Maal on parem elada kui linnas».
Koolitaja Kai Klandorf utsitas Kitzbergi gümnaasiumi noori leidma poolt- ja vastuargumente väitele «Maal on parem elada kui linnas». Foto: Elmo Riig / Sakala

Kas maal on elu? Kas põllumajandus on tulevikuäri? Milline toit on tervislik? Neile ja teistele maaelu puudutavatele küsimustele otsitakse vastust 20 koolis üle Eesti, kus põllumajandusministeeriumi ja Eesti väitlusseltsi koosöös korraldatakse väitluskoolitusi.



Väitlussari on järjekordne ettevõtmine noortesarja „Maal on mõnus" raames, mis on põllumajandusministeeriumi eestvõttel kestnud juba üle viie aasta. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul on maaelu tutvustamine noortele hädavajalik. „Koolituste eesmärk on panna noori kaasa mõtlema, tutvustada maaelu väärtusi ja tekitada diskussiooni," lausus Seeder.

Väitluskoolitusel said noored õppida argumenteerimis- ja eneseväljendusoskust, esinemisharjutustes keskendutakse põhiliselt maaeluga seonduval. Nii otsivad õpilased etteantud teemadel püstitatud väidetele põhjendusi, vaatlevad maaelu ja põllumajandust puudutavaid küsimusi nii jaatavalt kui eitavalt poolelt.

Viljandimaalt osales ettevõtmises Kildu kool ja Kitzbergi gümnaasium. Õpilased said mõtiskleda teemadel, kas koolitoit peaks olema mahe ning kas väikestel maakoolidel on tulevikku ning kas maal on parem elada kui linnas.

Nii tõid Kitzbergi gümnaasiumi noored välja, et maal on elu rahulikum ja stressivabam, samas linnas on rohkem sportimisvõimalusi ning kuigi linnas on kauplustes suurem valik, on maainimestel omakasvatatud toit odavamalt käes.

Väitluse koolitaja Anna Karolin (pildil) tõdes, et noortel on palju häid mõtteid, kuid nad ei julge või ei oska neid välja öelda. „Kui neid pisut julgustada ja õpetada, siis tuleb päris hästi välja," kiitis Karolin.

Põllumajandusministeerium on koolinoortele mõeldud üritusi egiidi all „Maal on mõnus" korraldanud juba aastast 2004. Varasemalt on toimunud nii essee-, joonistus-, foto- ja luulekonkursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles