Oktoober küllastus sajust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimese lume enesega toonud porikuu kujunes Viljandis viimase 28 aasta kõige sajusemaks ja viimase kuue aasta kõige külmemaks.


Viljandi ilmajaam mõõtis oktoobri sademete hulgaks 134,9 millimeetrit, samas kui aastakümnete jooksul on normiks saanud ligi kaks korda vähem ehk 69 millimeetrit.



Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla vaatas arhiivist järele, et viimati oli veel sajusem oktoober Viljandis 1981. aastal, mil mõõdeti 165,3 millimeetrit.



Ilmavaatluste osakonnal on käepärast andmed 1961. aastast ja selle aja jooksul oli tänavune oktoober sademete rohkuselt neljandal kohal.



Kui eelmisel aastal kõmatas oktoobris Viljandi kandis korraks äike, siis sedapuhku pakkus ilmataat suvise ilmastikunähtuse asemel hoopiski talvist: lumi tuli maha.



«Viljandis sai lumikatte paksust mõõta kolmel hommikul ja maksimaalne näit ulatus 2 sentimeetrini 12. oktoobril,» lausus Loodla. «Mujal Eestis sadas kõige rohkem lund 18. oktoobril Väike-Maarjas: 8 sentimeetri jagu.»



Oktoober jäi ka tavalisest jahedamaks. Viljandi ilmajaam arvutas kuu keskmiseks õhutemperatuuriks 4,1 kraadi, mis teeb 1,8 pügalat normist vähem. Viimased aastad on olnud soojemad, tänavusest veel jahedam oli 2003. aastal.



Maksimaalne õhutemperatuur oli Viljandis 12,1 kraadi 8. oktoobril ja minimaalne —4,4 kraadi 30. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles