Üks Eesti magusamaid festivale pani Karksi-Nuia sumisema

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meefestivali alguseks oli iga Karksi valla küla esindus meisterdanud õlgedest ja puust skulptuuri, mille siis külavanemad pidulikult süütasid. Leegitsevatelt kujudelt sooviti šamaanirütmide saatel õnne ja viljakust. Karksi küla ootas, et maagia aitab tiigid korda teha, ning põletas ära vanatühja kuju, mis pidi külast kõik kurja minema peletama.
Meefestivali alguseks oli iga Karksi valla küla esindus meisterdanud õlgedest ja puust skulptuuri, mille siis külavanemad pidulikult süütasid. Leegitsevatelt kujudelt sooviti šamaanirütmide saatel õnne ja viljakust. Karksi küla ootas, et maagia aitab tiigid korda teha, ning põletas ära vanatühja kuju, mis pidi külast kõik kurja minema peletama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi-Nuia kuues meefestival algas läinud reede õhtul tuleetendusega ordulinnuse varemetes: šamaanitrummipõrina ja loitsude saatel sooviti ümberkaudsetele küladele õnne, edu ja viljakust. Järgmine päev näitas, et vähemalt festivaliks seda ka jagus.

Laupäeval kell 10, mil põllumajandusminister ja festivali patroon Helir-Valdor Seeder laadalistele ja mesinikele tervitussõnu lausus, oli elu Karksi-Nuias juba kihama löönud. Rahvas kuulas pubi Tantsivad Mulgid hoovis kontserti ja vaatas tantsuetendust. Kultuurikeskuses ja selle ümber kaubeldi käsitööesemete, sügisandide, liha, kala ja saia ning muidugi meega.

Tahtmatult meenus jutt sellest, kuidas kunagised Nuia kõrts ja selle ümber maanteede ristumiskohta käsi- ja põllutööliste rajatud Nuia küla endale nime said. Nimelt olevat kohalikud elanikud seal sagedasti tülitsenud ning nuiadki kanguseproovil käiku lasknud. Karksi-Nuia aianduse- ja mesinduse seltsi korraldatud festivalil seevastu valitses rõõmus meel ning päeva juht hõikas rahvast muudkui ahvatlevate kaubalettide juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles