Juhtkiri: Elu ja arvud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Jutt helkuri kandmise vajalikkusest on muutunud sügise lahutamatuks osaks nagu kartulivõtt, rändlindude lõunasse lendamine, kuldne lehesadu, isadepäev, õunakook ja pori. Tuleb tõdeda, et aastate jooksul tehtud selgitustöö on vilja kandnud. Üha vähem kohtab meie teedel ja tänavatel inimesi, kel pole valgust peegeldavat tähist.


1996. aastal kandis Eesti tervisekaitse keskuse korraldatud uuringu järgi helkurit vaid 6 protsenti täiskasvanutest. Võib öelda, et praeguseks on see näitaja samas suurusjärgus Põhjamaade omaga. Mullu uuringufirma Emor tehtud küsitlusest selgus, et liikluses enda nähtavaks tegemist pidas vajalikuks 74 protsenti Eesti elanikest. 83 protsenti lastest kannab alati helkurit ning täiskasvanutest teevad seda kindlasti pooled.



Samas ei saa jätta lisamata, et sama firma üle-eelmise aasta andmed näitasid meie jalakäijaid veelgi paremas helkurivalguses.



Politsei on seadnud sihiks siiski selle, et pimedal ajal ei lahkuks oma kodust ükski inimene ilma helkuri või helkurvestita. Et liiklusõnnetusi ära hoida, on maanteeamet andnud politseile jagamiseks 80 000 väikest elupäästjat ning jalakäijate kontrollimiseks korraldatakse reide.



Omajagu tuleb selgitustööd teha veel selle osas, kuidas kanda helkurit nii, et sellest ikka kasu oleks. Õigesti kinnitatud, umbes põlve kõrgusel rippuva valguspeegeldaja korral on jalakäija autotulede valgusvihus nähtav kuni sada meetrit kaugemalt kui oma turvalisuse suhtes hoolimatu teeline. Sada meetrit võib tähendada elu.



Eespool mainitud Emori uuring on näidanud ka seost turvalise liiklemise ja selle nimel tehtavate kampaaniate vahel. Enamik vastanuid oli kuulnud helkurite propageerimiseks korraldatud ettevõtmistest ja 75 protsenti vastanutest pidas neid vajalikuks.



Võib ju vaielda, kui maitsekas on kalmukääpale ruttava lapsega teleklipp, kuid meelde jääb see igal juhul. Unustamine võib maksta elu. Meeldetuletamine ei maksa midagi või siis kuni 600 krooni trahvi. Inimesed, kes aga soovivad alkoholi juua ja siis maanteel ööga ühte sulada, peavad arvestama kogunisti kümme korda suurema trahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles