Holstre tüdruku numbripoisid kaunistavad doominokarpe

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matemaatiline doomino on noorte ühistöö: selle on välja mõelnud Tartu noormees ja karpide kujunduse joonistanud Holstre kooli tüdruk.
Matemaatiline doomino on noorte ühistöö: selle on välja mõelnud Tartu noormees ja karpide kujunduse joonistanud Holstre kooli tüdruk. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Hiljuti müügile jõudnud matemaatiline doomino on eriline mitme kandi pealt: seda toodab Eesti firma, mängu mõtles välja Tartu poiss ja karbi kujunduse idee autor on Holstre kooli viienda klassi tüdruk Gerthrud Grents.


Gerthrud Grentsi joonistusel seisavad reas tüdrukud ja poisid, kelle kõhul on kirjas tehted.

Tüdruk ütles, et joonistada meeldib talle väga. Õpetaja Sirje Kannel kiitis, et need lõbusad ja pisut veidradki tegelased on tehtud väga sõbralikult ja soojalt.

«Kavandi joonistamine pole niisama lihtne ja Gerthrud pidi selle mitu korda ümber tegema, kui mõni asi ei sobinud, ning pealegi oli vaja mitut komplekti, et moodustuks tervik,» rääkis Sirje Kannel. «Ma mõtlesin, et kui mängu on välja mõelnud noor mees, siis miks peaksid sellele kujunduse tegema mingid tädid-onud. Miks ei võiks sellegi autor olla laps?!»

Matemaatiline doomino on eelmisel aastal peetud õpilasfirmade võistluse võidutöö. Toona õppis mängu autor Olavi Ala Luunja keskkoolis, kus tegi koos kaaslastega firma Math­Eco. Praegu õpib noormees Tartu kutsehariduskeskuses kokaks.

Idee luua just selline lauamäng sündis Olavi Alal mänguasjapoodides käies. «Vaatasin seal asju ja mõtlesin, kuidas neid saaks mitmekülgsemaks muuta,» rääkis noormees. «Nii tuligi mõte teha doomino, mis aitaks matemaatikat huvitavalt ja lõbusalt õppida.»

Praegugi on Olavi Alal pooleli ühe lauamängu viimistlemine, kuid millega täpsemalt on tegu, ei tahtnud noormees veel avalikustada.

Eesti parima õpilasfirmana käis MathEco Stockholmis Euroopa õpilasfirmade võistlusel ja tema mäng võeti seal hästi vastu. Edasi viis asjade loogiline käik selleni, et mängule leiti tootja.

Matemaatilist doominot toodab kolm aastat tegutsenud osaühing Craftmasters, kes valmistab ja müüb puidust lelusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles