Saarepeedi volikogus määras ühe koha loos

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loosi tahtel saab Reformierakond Saarepeedil ühe koha lisaks.
Loosi tahtel saab Reformierakond Saarepeedil ühe koha lisaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saarepeedil said nii Isamaa ja Res Publica Liit kui Reformierakond valimistel 183 häält, kuid enam kui kuu aega tagasi visatud loos andis IRL-ile kaks ja Reformierakonnale kolm kohta.


Kui kaks nimekirja saavad sama arvu hääli, siis määrab seaduse kohaselt tulemuse enam kui kuu aega enne valimisi visatud loos.

Kuu aega enne valimisi loosis valimiskomisjon nimekirjade järjekorra, millest sõltusid kandidaatide valimisnumbrid ja nende järjekord valimiskabiini seinal. Siis sai IRL Saarepeedil nimekirjas esimese ja Reformierakond viimase ehk neljanda koha.

«Kui vähemalt kahe erakonna või valimisliidu võrdlusarvud on võrdsed, saab mandaadi erakond või valimisliit, kelle kandidaadid paiknesid valimisringkonna kandidaatide koondnimekirjas tagapool,» seisab seaduses.

Vabariigi valimiskomisjonist selgitati «Sakalale», et seadusandja mõte sellist klauslit tehes on olnud selles, et kui loosimisel soosis õnn ühte, siis tulemuse arvestamisel tuleb eelistada teist.

Saarepeedil antud hääled on IRL palvel täna veel korra üle kontrollitud ning erakond tulemust ei vaidlustanud.

Saarepeedi volikogus on üheksa kohta. Eestimaa Rahvaliit sai 224 häält ning kolm mandaati. Reformierakond sai 183 toetajaga kolm ning IRL sama arvu häältega kaks kohta. Valimisliidul Koduvald oli 67 toetajat ja see andis ühe mandaadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles