Juhtkiri: Vanad lubadused

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis kandideerivate nimekirjade programme lugedes jääb mulje, et need on valmis kirjutatud paar aastat tagasi ja viimasel hetkel on neid täiendatud paari päevakajalise, kuid sisutühja lausega.


Linlastele lubatakse headele aegadele sobivalt palju betooni, kuid kõige suuremat muret ehk töötust nimetatakse vaid möödaminnes. Tõele au andes on Koduse Viljandi programmis töötusest küll palju juttu, kuid lahendusteks pakutakse ikka ja jälle ümber- ja täiendusõpet ning nõustamist. Vähem või rohkem räägivad sellest ka teised parteid.



Ühesõnaga leiavad kõik kandideerijad, et tegelda tuleb töötutega, mitte keegi pole käsitlenud aga asja teist poolt — tööd ettevõtetega.



Kuidas käituvad tulevase linnavalitsuse liikmed, kui loevad mõne ajalehe majandusuudistest, et üks Skandinaavia kontsern otsib Baltikumis kohta, kuhu rajada uus tehas, mis pakuks tööd viiesajale inimesele? Kas võtavad info teadmiseks ja hoiavad pöialt, et see Eestisse tuleks, või on neil siiski plaan, kuidas tuhande töötuga Viljandit kiiresti skandinaavlastele välja pakkuda?



Linnavalitsusel peaks olema juba praegu tegevuskava, et leida investoreid ja kutsuda neid Viljandisse veel enne, kui uudised ajalehte jõuavad. Praegusi platvorme lugedes tundub, et sellist kava pole või hoitakse seda valija eest saladuses.



Neli aastat tagasi lubasid kõik kandideerijad töötada selle nimel, et noori Viljandisse meelitada. Vahepeal on linna elanikkond hoopis tuhande inimese võrra vähenenud.



Nüüd räägitakse valijatele lasteaiakohtadest, heast koolivõrgust ja mänguväljakutest. Aga kellele on need mõeldud, kui noortele peredele ei jätku siin tööd? Jutt täiendusõppest ja nõustamisest ei veena hädasolijat. Kui ta leiab Tallinnast töövõimaluse, kolib ta ära ning kui soodne teenistus on saadaval piiri taga, suundub sinna.



Et Viljandi rahvaarvu säilitada, peaks uus linnavalitsus kõigepealt leidma investoreid, kes siia töökohti looks. Mida paremat palka seal makstakse, seda rohkem betooni võivad võimulolijad valada.



Kui aga uue koalitsiooni esimene mõte on ikkagi veekeskuse rajamine või lauluväljaku renoveerimine, jääb loota, et valminud ehitised tühjalt vastu kajama ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles