Äsja avastatud vanad käsukirjad jutustavad Liivimaa kroonikat

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaani koguduse ajaloohuviline õpetaja Ants Tooming on dokumendid päevadepikkuse tööga süstematiseerinud. Muinsuskaitseinspektor Anne Kivi peab leidu igati tähelepanuväärseks.
Kolga-Jaani koguduse ajaloohuviline õpetaja Ants Tooming on dokumendid päevadepikkuse tööga süstematiseerinud. Muinsuskaitseinspektor Anne Kivi peab leidu igati tähelepanuväärseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolga-Jaanis tuli päevavalgele mahukas kogus ajalooürikuid, millest vanim pärineb XVIII sajandi keskpaigast.


Dokumendid leidis Lembi Viks, kui sortis oma isa, Kolga-Jaani kogudust 58 aastat teeninud kirikuõpetaja Heino Viksi pärandit.



Põhiosa leiust moodustavad aastakäikude kaupa kokku köidetud «Keiserlikud käsukirjad», mis on välja antud aastatel 1764—1859, kuid nende kõrval on ka muid eri ajastute pabereid.



«Järjepidevus katkes, kui omaaegne pastoraat lõhuti, siis hävisid ka sealne raamatukogu ja arhiiv,» rääkis Kolga-Jaani koguduse õpetaja Ants Tooming. «Osa sellest jõudis Viks päästa ning oma maja pööningule peita.»



Eesti evangeelse luterliku kiriku konsistooriumi arhivaari Janis Tobrelutsu hinnangul on leitud paberid väärtuslikud nii oma vanuse kui sisu poolest.





Kommentaarid
Copy
Tagasi üles