Juhtkiri: Lindilõikuspidu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua tänava ehitamine Paala teest Pärnu maanteeni läks maksma 6,2 miljonit krooni.
Raua tänava ehitamine Paala teest Pärnu maanteeni läks maksma 6,2 miljonit krooni. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kumb oli enne, kas muna või kana? Kas turule toob kauba nõudmine või on vaja enne suurepärane toode luua, et rahvas seda ihaldama hakkaks? Kas ehitushooaja lõpetamine on volikogudesse kandideerijaile juhuslik, ent soodne võimalus pildile pääseda või aitavad nood omalt poolt takka, et lindid saaks läbi lõigatud enne seda päeva, mil rahvas oma lõpliku sõna ütleb?


Vaadeldes möödunud aastate sündmusi, tuleb tõdeda, et suur osa ehitisi proovitakse valmis saada enne töid raskendavat talve. Siiski on meie kliima üsna pehme ja kellu ei jäätu külmematelgi kuudel kolme minutiga käe külge. Nõnda kerkib maju ja parandatakse tänavaid ka pakasega. «Sakala» andis alles hiljuti teada Tarvastu vallas alanud Viljandi—Rõngu tee remondist. Siis kostis süüdistusi, et sündmus on teenimatult valimisvankri ette rakendatud.



Sama kuri kahtlus tabab siis, kui heita pilk kalendrisse: reedel avati pidulikult Viljandi turuplats ja täna tähistatakse Raua tänava valmimist, ehkki tööd pole seal veel lõpule jõudnud. Homme avatakse Abja noortekeskus ja reedel Suure-Jaani—Vastemõisa tee. Lindi- ja häältelõikuspidu kestab lausa nädal aega.



Kindlasti on välklambi sähvatustes kääride klõbistamine mõnevõrra väärikam kui valimisedu nimel enda paljaks koorimine või pepukallistuste viljelemine, nagu seda mujal ette on tulnud.



Ega poliitikutele selliseid avamistseremooniaid päris pahaks panna saagi. Suurepärase enesenäitamise võimaluse võiks sel ajal maha magada ainult rumal või siis tõeline õilishing.



Kõikvõimalike avamiste juures on tähtis silmas pidada hoopis seda, et iga hinna eest õigeks ajaks valmis jõudmise nimel poleks miski tehtud ülejala ja et kõnepidajate enesekiitus saavutustest rääkides taevani ei tõuseks. Siis pole karta, et kevadised sulad viivad fassaadilt värvi ja toovad nähtavale vahepeal tekkinud praod. Siis on kõigil põhjust rõõmu tunda selle üle, et raskete aegade kiuste elu edeneb ning meie kodukant muutub kaunimaks ja elamisväärsemaks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles