President: valimiskampaania näitab, et erakonnad ei ole millestki õppinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul jätab käimasolev valimiskampaania mulje, et midagi ei ole muutunud ja erakonnad ei ole millestki õppinud.


Riigipea nentis täna Tallinnas rahvusooperis aset leidvatel Presidendi kärajate mõttetalgul, et endiselt lubab üks poliitik rohkem raha kätte ja teine kaotada mõne maksu.

«Vaadates, millise positiivse usu, rahuliku meele ja kannatlikkusega on Eestis elavad inimesed talunud kriisi tagasilööke ja solidaarselt püksirihma pingutades säilitanud usku meie ühisesse hakkamasaamisesse, siis näib, et poliitiliste otsuste langetajad ei oska seesugust avatust vääriliselt hinnata,» tõdes president.

Ilvese hinnangul on Eesti demokraatias endiselt probleem monoloogiline ehk ühesuunaline suhtlus võimu ja avalikkuse vahel.

«Kodanikena peaksime olema mures, et majanduslikult keerulisel ajal raamistab ühiskondlikku debatti ühelt poolt halastamatu süüdlaste otsimine ja teisalt tehtu kriitikavaba õigustamine. Tasakaaluka mõttevahetuse asemel hirmutatakse ja naeruvääristatakse,» ütles Ilves.

Presidendi sõnul tuleb mõista ja mõtestada kõike seda, mis toimub Eesti ühiskonnas ja poliitikas, aga ka maailma ja Eesti majanduses, et tulla praegusest surutisest välja targematena.

«Meil tuleb muutunud pilti analüüsida, et eristada sellest müra ning tuvastada tulevikku mõjutavaid arenguid,» rõhutas ta.

Kõneldes usaldusest, märkis riigipea, et usaldus on ennekõike kahekõne. «Usalduse aluseid ei saa muuta ühepoolselt, ei inimeste ja riigi ega ka inimeste ja pankade suhetes. Kahekõne katkemine toob kaasa vaid nurinat, meeleheidet ja viha, aga mitte paremat homset.»

Samuti tuleb presidendi sõnul leida endas julgus tunnistada asju, mida oleks võinud kriisi eel teha teisiti.

«Kuid ka kritiseerides tuleb meil jääda ausaks ning tunnustada valitsust, mis on, jah, hinnangutes eksides, mõnikord kiirustades ja teinekord ka hilinedes võtnud vastu hädapäraseid otsuseid eelarveseisu tasakaalustamiseks. Me teame riike, kus seesugust otsustavust on nappinud.»

Ta nentis, et vigadest hoolimata on Eesti siiski suutnud teha asju, mis hoiavad riiki tõelisest krahhist turvalisel kaugusel.

Presidendi sõnul ei ole olukorras, kus piltlikult öeldes lülitati täiskiirusel sõitvale autole sisse tagasikäik, küsimus enam õigetes manöövrites või sõiduvõtetes, vaid eluga pääsemises.

Ilves toonitas, et juba praegu tuleb mõtestada ja sõnastada need põhimõtteid, millele hakkavad tuginema meie eelarve- ja majanduspoliitika kriisi järel ning seda ka siis, kui Eesti on jõudnud ühe vahefinišini ehk euroni.

Presidendi kärajate mõttekoda korraldatakse koostöös Tartu ülikooli eetikakeskuse ning haridus- ja teadusministeeriumiga. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles