Viljandimaa lapsed annavad panuse terviseuuringusse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu koordinaator, ülikooli lastekliiniku õde Arle Hurbola koos uurimusprogrammis osaleva kolme-aastase Roomet Tapferiga.
Uuringu koordinaator, ülikooli lastekliiniku õde Arle Hurbola koos uurimusprogrammis osaleva kolme-aastase Roomet Tapferiga. Foto: Margus Ansu

Eelolevatel kuudel saavad Viljandi, Tartu, Põlva, Valga, Võru ja Jõgeva maakonna kolmeaastaste lastega pered kutse osaleda mainekas väikelaste suhkruhaigust puudutavas rahvusvahelises uuringus.



Esimesed sada kutset jõudsid peredesse eelmisel nädalal.

«Oleme saanud juba paarkümmend nõusolekut,» ütles «Tartu Postimehele» ülikooli lastekliiniku õde Arle Hurbola, kes hakkab koordineerima tööd lastega.

«Soovime, et vähemasti 2000 Lõuna-Eesti peret oleksid nõus oma panust teaduse edenemisse andma,» lisas Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku juhataja professor Vallo Tillmann lootusrikkalt. Kutseid läheb teele 7000.

Helsingi ülikooli teadlased otsustanud rinda pista tõsiste küsimustega: miks haigestuvad lapsed juba väga varases eas suhkruhaigusesse ning miks see juhtub tänapäeval palju sagedamini kui veel mõni aeg tagasi? Kui palju mängib haigestumistes rolli pärilikkus? Kui palju keskkond, sealhulgas toitumine, hügieen, elulaad, vaktsineerimised ja põetud haigused?

Uuritakse võrdlevalt Soome, Lõuna-Eesti ja Karjala lapsi. Soomlased on oma partnereiks kutsunud Tartu ülikooli kliinikumi ning Petrozavodski lastehaigla Karjalas.

Lastele tähendab uuringus osalemine väikest torget ehk vereproovi andmist. Vanematele aga intervjuud, kuidas nende laps on esimesed aastad kasvanud, ning ülesannet kahe järgmise aasta jooksul päevikut pidada ning lapse elu ja tervise kohta märkmeid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles