Põllutööd jätkuvad madala hinna kiuste

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Saare talu põllul koristavad punapeeti Meleski kandi naised, kes ei pea käsitsitööd sugugi kontimurdvaks.
Väike-Saare talu põllul koristavad punapeeti Meleski kandi naised, kes ei pea käsitsitööd sugugi kontimurdvaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumehed võtavad põldudelt viimast saaki, ehkki suurt tulu see neile ei tõota.


Kolga-Jaani valla Väike-Saare talu peremees Janek Lass rääkis, et temal on kartul võetud ja seemnekartuli proovidki ära saadetud, kuid koristamata on umbes pool ehk viis-kuus hektarit punapeeti ja teist sama palju porgandit.



«Ilm segab,» nentis Lass. «Jahedamat ilma oligi vaja, aga mitte vihma, sest maad on meie kandis rasked ja põllud on nüüd porised.»



Taluniku jutu järgi koristatakse punast peeti käsitsi, sest piklikku juurikat kombainiga kätte ei saa. Küll aga läheb kombain ilma paranedes porgandipõllule.



Janek Lass ütles, et köögivilja on praegu raske müüa, sest turg on seda täis ja hinnad madalad.



«Kui pestud ja pakendatud porgandi kilogramm maksab 1 kroon 40 senti, siis ajab ahastusse küll,» lausus ta.



Viiratsi valla köögiviljakasvataja Argo Lääts ütles, et ilm takistab koristamist, sest raske muld jääb ka saju taandudes märjaks ja iga päev põllule ei pääsegi.



«Kartulist on pool võetud, porgandi, kapsa ja kaalikaga alustasin,» loetles Lääts. Tööd loodab ta lõpetada 20. oktoobriks.



Köögivilja koristatakse rippkombainiga, ainult kapsast võetakse käsitsi.


«Köögivilja turustamisega pole probleeme, sest nõudlust on, ainult et hinnad on madalad ja müüa tasub vaid suuri koguseid,» rääkis Argo Lääts.



Karksi valla Piiri talus ootab koristamist umbes viiendiku jagu juurikaid, kuid vihm segab sealgi töötegemist. Peremees Lembit Kaljura ütlemist mööda on võtta veel kapsast ja kaalikat, salves on peet, porgand ja kartul. Köövilja müüb talunik turgudel, osa aga säilitab üle talve.



Ühe Tarvastu valla Kalbuse küla mahetalu peremehe sõnul tegi tänavu suurimat kahju suvine külm udu, mis närtsitas sibulapealsed ja rikkus kogu saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles