Solaarium suurendab nahavähi riski

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Järgmise neljapäevani kestab nahavähi ennetamise nädal, mida korraldab Eesti vähiliit koos naha- ja suguhaiguste arstide seltsiga.


Tallinnas, Tartus ja teistes linnades on 14.—17. oktoobrini nahaarstide heategevuslikud tasuta vastuvõtud. Neile saab end registreerida 6. ja 7. oktoobril kella 9—17 telefonil 5357 1275. Vastuvõtule oodatakse täiskasvanuid, kes on märganud oma nahal kuju ja värvi muutunud uudismoodustist.



Viljandi haigla naha­arst Marge Tampere ütles, et talle pole heategevuslikuks vastuvõtuks ettepanekut tehtud, aga ta ei pea seda praegu ka hädavajalikuks.



«Järjekord on üsna lühike ja inimesed kasutavad tervise kontrollimise võimalust usinalt, eriti palju käib nahamärke näitamas noori inimesi,» lausus arst.



Nahavähki haigestumine sageneb samas proportsioonis kui stratosfääri osoonikihi vähenemine. Et meie inimesed reisivad üha rohkem ja noored käivad palju solaariumis, tuleb nahavähki ette järjest enam.



2006. aastal diagnoositi Eestis 956 uut nahavähi juhtu. Kuigi seda haigust on võimalik varakult avastada, on suremus nahavähki, eelkõige melanoomi Eestis suur. Melanoomi haigestumine on kümne aasta jooksul kasvanud kaks korda.



Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloog Marianne Niin ütles, et kõige suurem riskifaktor on enne 15. eluaastat saadud päikesepõletus, seega tuleb just lapsi UV-kiirguse eest kaitsta.



Maailma tervishoiuorganisatsioon teatas 29. juulil, et solaariumid kuuluvad kõrgeimasse kantserogeensesse riskigruppi. Pidevatel solaariumis käijatel suureneb melanoomi tekkimise risk 75 protsenti.



Nahavähi ennetamiseks tuleb oma nahka jälgida ja kui sünnimärkides tekib muutusi, pöörduda kohe arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles