Vanast hoonest saab muuseum

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Luik näitab aida katusealusest leitud magasipulki, millele märgiti, kes millist vilja on võtnud. Üks pulgapool jäi aita ja teine läks laenajaga kaasa. Kui ta oma vilja tagasi tõi, said pooled taas kokku.
Marika Luik näitab aida katusealusest leitud magasipulki, millele märgiti, kes millist vilja on võtnud. Üks pulgapool jäi aita ja teine läks laenajaga kaasa. Kui ta oma vilja tagasi tõi, said pooled taas kokku. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere kunagisest magasiaidast saab aasta lõpuks muuseum ja seal hakatakse näitama, kuidas vanasti leiba küpsetati.


Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak ütles, et aleviku serval seisva uhkete võlvustega maakivihoone taastamisest on unistatud pikalt. Mõte tehakse teoks Ettevõtluse Arendamise sihtasutuselt saadud 2,5 miljoni krooni suuruse projektirahaga ja kool tasub 15 protsenti omaosalust ehk 375 000 krooni.



Pastak rääkis, et magasi­aitadesse koguti ikaldusaastateks viljavaru, mida oli võimalik häda korral söögiks ja külviks laenata. «Sellel oli kolme võtmega lukk nagu kirikul, nii et üksinda sinna ei pääsenudki, kohale pidi tulema kolm võtmega meest,» jutustas koolijuht.



Kooli projektijuhi Marika Luige teada on Olustvere magasiait ehitatud XIX sajandi lõpul nagu enamik mõisakompleksi hooneid. Vene ajal oli paik kasutusel lao ja traktorikuurina. Taastamise käigus laoti kinni ukseavad, mis olid tol ajal hoone otstesse lõhutud.



Arnold Pastaku sõnutsi on aidas kõik muu suurepäraselt säilinud. «Sarikad ja võimsad laetalad on nii heas seisus, et ei vaja vahetamist. Majal on ilusad aknaorvad ja kümmekond aastat tagasi päästsime puitkatuse,» rõõmustas ta.


Renoveerimisel on suurimad tööd uste ja akende vahetamine, samuti on kavas välis- ja siseviimistlustööd.



Muuseumiosas pannakse välja viljakasvatuse ning leivavalmistamise ajalugu kajastav pildimaterjal, samuti vilja säilitamise ja leivategemise riistade ekspositsioon. Veel on seal vaadata vanu nõusid ja põllutööriistu.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles